Belföld

Török Gábornak Gyurcsányt idézte Orbán

Szerinte az országértékeléshez hasonlókat több gyurcsányi szövegben is találhatnánk.

A Vision Politics igazgatója szerint Orbán Viktor országértékelése olyan volt, mint általában egy politikusi beszéd önmagában, politikai környezetéből kiszakítva: érdektelen. A kormányfő nem lepte meg a publikumot, legfeljebb annyival, hogy “minden idők egyik legunalmasabb, tulajdonképpen egyetlen gondolat körül körbe-körbeforgó” beszédét produkálta.

Török Gábor úgy véli, a szöveg elemzésénél sokkal fontosabb azt vizsgálni, milyen szerepe van az előadásnak a kormány politikájában. A politológus szerint ugyanis Orbán Viktor elkezdte az ígért kiadáscsökkentő intézkedések adagolását. Szövegéből ugyan semmi konkrétum nem derült ki, mégis világossá tette, hamarosan veszélyes és súlyos döntések jöhetnek.

“Orbán Viktor hosszú perceket szánt annak sulykolására, hogy a fejekbe ültesse, miért lesz szükség Magyarország megújítására, azaz valójában miért indul el a kormány a „fájdalmas” intézkedések irányába”. A beszédnek ezen a pontján időnként már Gyurcsány Ferenc 2006-os retorikai “reform-heroizmusa” köszönt vissza:…” – írja Török Gábor.

Szerinte “ami nem jött össze Gyurcsánynak, Orbánnak – ma még így látszik – akár sikerülhet is”. A beszéd önmagában nézve Orbán Viktor egyik legkevésbé sikeres előadása volt, de később, a döntések ismeretében újraolvasva akár egyfajta határkőnek is tarthatjuk majd – írja a politikai elemző.

AJÁNLOTT LINK:

323. Az igazság kibontása (torokgaborelemez)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik