Belföld

Minden nemzedéknek fontos lett a nyugdíj

Már a fiatalok is gondolnak az öregkorra, nem bíznák magukat az államra.

A fiatalok egyre tudatosabban gazdálkodnak. Már nemcsak az utazás, az autó vagy a lakás megvásárlása érdekli őket, hajlamosabbak nyugdíjas éveikre is gondolni – derül ki az OTP Alapkezelő megbízásából készített Pénzügyi Kultúra Kutatásból.

A válság, a közelmúlt gazdasági eseményei általában is tudatosabbá tették az embereket, ami különösen igaz a társadalom fiatalabb tagjaira. A fiatalok és a többi generáció megtakarítási szokásai, céljai között jelentős eltérések vannak, de a nyugdíj és az időskori anyagi biztonság, az öngondoskodás minden korosztálynál kulcsszerepet játszik.

A különböző nemzedékek eltérően magyarázzák a pénzügyi kultúra fogalmát. A fiatalok szerint az azt jelenti, hogy nem bízzák magukat az államra, saját maguk tervezik meg pénzügyeiket. Szerintük a kultúra önállóságot takar. Kialakulásában nagy szerepet játszik a neveltetés és a családi háttér. Az idősebbek a pénzügyi kultúrát a pénzzel való megfelelő bánásmóddal azonosítják.

A közép valamint idős generáció esetében továbbra is a hagyományos életív célok dominálnak a kutatás szerint, az érettebb generáció tagjai a család anyagi jólétének megtartását, valamint az időskori anyagi biztonságot tartják szem előtt. Ők elsősorban a biztonságos, garantált hozamú befektetéseket, az életbiztosítást, valamint az állampapírokat részesítik előnyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik