Belföld

Kátyúkár – ébernek kell lenni

Nehezen jutnak pénzhez az autósok. Csak a felük jut pénzéhez.

Évente mintegy ezer autós próbálja elismertetni a közúti kátyúk okozta kárát, de csak a károsultak fele jut pénzhez – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A biztosítók leggyakrabban azért tagadják meg a kártérítést, mert a károsult nem dokumentálta megfelelően sem a kátyú helyét, sem az őt ért kárt. Akkor sem fizetnek, ha az úton volt abban az időben úthibára figyelmeztető, illetve sebességkorlátozó tábla, amit az autós nem vett figyelembe.

Az autósnak érdemes a helyet is azonosító fényképeket készíteni a kátyúról, az autó sérüléséről és a legjobb, ha rendőrt hív. Gyakran előfordul ugyanakkor, hogy az autós már csak akkor veszi észre a kocsiját ért kárt, amikor már késő, hogy dokumentálja.

A kátyú miatt kárt szenvedett autós a közút kezelőjéhez fordulhat kártérítéséért. Az országos utak a Magyar Közút Zrt.-hez, a településen belüli utak a helyi önkormányzathoz tartoznak. Budapesten a fő- és tömegközlekedési utak kezelője a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a többi út a kerületeké. Az autópályák kezelője az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Kézenfekvő lenne a kátyúkár biztosítása, de erre széles körben elérhető biztosítás nincs a piacon. Ilyet csak a KÖBE kínál, azt is kiegészítő biztosításként a saját kötelező felelősségbiztosítása (kgfb) mellé. A casco biztosítás pedig azért nem megoldás, mivel a kátyúkárok általában kisebbek, mint a casco önrésze – teszik hozzá a FBAMSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik