Belföld

Derce: Valamit letettem Újpest asztalára

Élete végéig jár majd a pénz Derce Tamásnak, a korábbi újpesti polgármesternek, ha a volt kerületének képviselői kedd délután megszavazzák számára a Semsey Aladár Díjat. A 2010-ben leköszönő és a jelenlegi polgármestert támogató Derce állítja, megérdemli a díjat, a pénzt azonban nem veszi fel, hanem egy alapítványnak utalja. Visszautasítja az alku vádját és elege van a politikából.


Bár hivatalosan csak délután derül ki, hogy önnek ítélik-e a díjat, azért már gratulálhatunk?

Igen, bár kaphatná más is!

Ismer más, 10 éven át Újpestet polgármesterként vezető élő személyt? Mintha önre szabták volna!

Rajtam kívül valóban nincs más, de azok is megkaphatják majd, akik ezt elérik. Azt gondolom talán valamit letettem Újpest asztalára 20 év alatt. Mondjon nekem ebben az országban még egy olyan polgármestert, aki 2,2 milliárdos pluszban hagyta ott a hivatalát!

Ha ilyen jól ment, miért nem indult újra?

Rossini okai

A Wikipédia szerint Rossini visszavonulásának több oka is volt. Beszélt arról, hogy kimerültnek érzi magát, nyugalomra vágyik. Ezt ráadásul tetőzte pereskedése a francia állammal. Egészsége is megromlott: nemi betegségéből (gonorrhea) eredő vizelési zavaroktól szenvedett, korán megkopaszodott és fogait is elhullatta.

Azt mondják, a háborús évek duplán számítanak, akkor a polgármesteri évek triplán. Elegem lett. Amióta nem vagyok politikus, nem olvasok napilapokat, nem nézek híradót. Rossini is élete derekán hagyta abba a komponálást!

Azért elég rendesen megfizetik a tripla polgármesteri éveket, ha élete végéig kapja a jelenlegi polgármester fizetésének 65 százalékát!

Amikor megtudtam, hogy az elismeréssel pénz is jár, rögtön döntöttem, hogy egy alapítványt hozok létre és odautalom a pénzt.

Milyen alapítvány lesz ez?

Újpesten Károlyi Sándor volt, aki saját pénzéből épített kórházat a kerületnek. Az ő felesége volt Klarissza, aki a csellengő gyerekeknek csinált otthont. Én a Klarissza-alapítványt szeretném létrehozni, a csellengő újpesti gyerekek számára.

Ha nincs a díj, nem is lenne alapítványuk a kallódó újpesti gyerekeknek?

Korábban is terveztem, de most meg is tudom valósítani. Másrészt ismerem annyira a kerületet, hogy tudjam, kikhez kell bekopogtatni, hogy támogassák az ügyet.

Felvetődött, hogy a Fideszhez is bekopogtatott és alkut kötött, így a jelenlegi polgármester támogatásáért cserébe kap ön most életműdíjat.

Nézze, nekem tíz alpolgármesterem volt a húsz év során és a munkájukban mindegyiket támogattam. Politikailag nem! Ezt keverte össze a helyi MSZP jelöltje, Trippon Norbert, amikor azt hitte, mögé állok. Őt megismertem, hogy milyen ember és milyen vezető, ezek után döntöttem úgy, hogy nem támogatom.

Az újpesti KDNP sem örül a díjnak!

A kdnp-s Szalma Botondot támogattam volna, de vele szemben a Fidesz indított jelöltet. Nem akartam belső botrányt a pártszövetségben azzal, hogy Szalmát ajánlom az újpestieknek. Van abban felelősségem, hogy ki lesz az utódom.

Mivel tölti napjait, ha már nem politizál?

Húsz éve nem voltam szabadságon, most utazni szeretnék, sokat foglalkozom a komondorjaimmal és két könyvet is ki szeretnék adni. A levelezéseimet, másrészt egy jogtörténeti könyvet a magyar városokról, hogy hogyan vészelték át az első világháborút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik