Belföld

Rétvári a megengedhetetlen hatalomkoncentrációról

Az új alkotmány az állam eladósodásának mértékét is szabályozná.

Kikerült az alkotmánykoncepcióból az a passzus, amely szerint csak két egymást követő ciklusban, kétharmaddal lehetne módosítani az alaptörvényt – árulta el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Magyar Hírlapnak. A jelenlegi kormánytöbbség tehát mégsem köti meg a következő ciklusok képviselőinek kezét.

Rétvári Bence azt mondta az újságnak, hogy a kormány nem csökkenteni, hanem bővíteni szeretné az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács jogkörét. A kereszténydemokrata politikus szerint az új alkotmánnyal megváltozna a képviselők jogállásáról szóló törvény is: a következő ciklustól nem lehetne ugyanaz a politikus parlamenti képviselő és polgármester, netán megyegyűlési elnök. A hatalomkoncentrációt nem szabad megengedni – érvelt Rétvári Bence.

Rétvári Bence az új alkotmány közpénzügyi fejezetéről azt mondta, hogy annak célja a közpénzek felhasználásával kapcsolatos alkotmányos kontroll megteremtése lenne. „A rendszerváltás előtt a szovjet csapatok itt állomásozása sértette Magyarország szuverenitását, most ugyanígy veszélyeztet bennünket hatalmas eladósodottságunk” – hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta, az elképzelések szerint az egyik megoldás az lenne, hogy ha egy bizonyos szintet elér az államadósság mértéke, az államnak automatikusan takarékossági intézkedéseket kell bevezetnie. Az is egy irány lehet, hogy a többletterhet vállaló majdani kormányok csak a pontos költségvetési forrás megjelölésével költekezhetnének, így tehát hitelből többé – ahogy a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány tette – nem lehetne jóléti kiadásokat fedezni – mondta.

AJÁNLOTT LINK:

A hatalomkoncentráció megengedhetetlen (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik