Belföld

Médiatörvény: módosítási tervezet készül Brüsszelnek

Az uniós testület ezt tanulmányozni fogja, és szükség esetén további egyeztetéseket fog kérni.

Még a héten tervezetet készítenek és juttatnak el Brüsszelbe a magyar hatóságok a médiatörvény esetleges módosítási lehetőségeiről – ebben állapodtak meg a kormányt képviselő szakértők az Európai Bizottság szakértőivel hétfőn Brüsszelben Jonathan Todd bizottsági szóvivő közlése szerint.

A tervezet a hétfőn megtárgyalt elemekre koncentrál majd, a tárgyaláson elsősorban a holland biztos korábbi levelében szereplő témákról volt szó – mondta el Neelie Kroes, bizottsági alelnök, digitális politikáért felelős biztos szóvivője. Emlékeztetett: a levélben három aggodalom szerepelt: a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének kiterjesztése minden audiovizuális médiaszolgáltatóra, a más tagállamokban alapított médiaszolgáltatókra vonatkozó szabályozás, valamint a médiaregisztrációs szabályok kiterjesztése minden médiára. A magyar tervezetet a megállapodás szerint legkésőbb csütörtökön eljuttatják Brüsszelbe.

Todd hangoztatta, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes már Kroesnak írt válaszában jelezte, hogy a kormány szükség esetén készen áll változtatni a törvényen. Egy folyamat kezdetéről van szó – mondta a szóvivő -, amely a bizottság reményei szerint oda vezet majd, hogy a médiaalkotmány és a médiatörvény teljes összhangban lesz az uniós jogszabályokkal, beleértve az alapvető jogok chartáját is.

A hétfői többórás szakértői tárgyalás kifejezetten építő jellegű, konstruktív volt – értékelte Jonathan Todd.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a médiatörvény ügyében kezdett egyeztetés részleteit ismertető budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: mindkét fél szakértői szövegszerű javaslatokat tettek azzal a három észrevétellel kapcsolatban, amelyeket az Európai Bizottság a médiatörvényről korábban levélben megfogalmazott.

Mint hozzáfűzte, a hattagú magyar delegáció a bizottság észrevételeit “hazahozza”, a kormány azokra csütörtökön válaszol, a tárgyalás így tovább folytatódik. Az államtitkár az egyeztetést minden részletre kiterjedőnek és rendkívül konstruktívnak értékelte, majd újból megerősítette: ha szükséges, változtatnak a médiatörvényen. Az MTI kérdésére Kovács Zoltán közölte: a magyar delegáció minisztériumi jogászokból és médiaszakértőből állt, a médiahatóság képviselői nem voltak a tagjai.

A mostani egyeztetést a magyar kormány javasolta, azt követően, hogy elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a testület aggályaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik