Belföld

Hoffmann 4 utóvizsgánál megálljt parancsolna

A korlátozást csak azokon az egyetemeken vezetnék be, amelyeket a közvélemény egy kicsit könnyebbnek tart.

Az oktatási államtitkárság ragaszkodik ahhoz, hogy egy tárgyból négynél többször ne lehessen vizsgázni a felsőoktatásban. Hoffmann Rózsa az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, van olyan egyetem, ahol a hallgatók 40 százaléka ötnél is többször próbál egy-egy vizsgát letenni, ami a közpénzek elherdálása, aminek megálljt kell parancsolni. A korlátozást ugyanakkor csak azokon az egyetemeken vezetnék be, amelyeket a közvélemény egy kicsit könnyebbnek tart.

A felsőoktatást átalakító bolognai rendszert felül kell vizsgálni, és ahol lehet visszatérni az osztatlan képzéshez. Mindenki egyetért abban, hogy a bolognai rendszert előkészítetlenül vezették be, úgy, hogy az induláskor nemcsak a végredményt, de még a köztes megoldásokat sem lehetett látni. A hiányosságokat leginkább a tanárképzés mutatja. Más szakokon ugyanakkor, amelyekről a szakma azt állítja, hogy így működik jól, megmarad a korábbi rendszer – mondta az államtitkár.

Az érettségit érintő változásokból Hoffmann Rózsa azt emelte ki, hogy a diákoknak egy természettudományos tantárgyból is vizsgázniuk kell, a felvételihez két emelt szintű érettségi vizsgára lesz szükség, középiskolai végbizonyítványt csak az kaphat, aki ötven óra önkéntes munkát végez. Az érettségin csak három év átfutással lehet változtatni, de a törvényben le kell fektetni az alapjait – mondta az államtitkár.

AJÁNLOTT LINK:

Hoffmann: ragaszkodunk a legfeljebb négy vizsgalehetőséghez (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik