Belföld

Heteken belül lezárnák a médiavitát

Az első lépés, hogy a magyar szabályozás teljes mértékben megfeleljen az uniós jognak - közölte az Európai Bizottság szóvivője.

Az Európai Bizottság és a magyar hatóságok hétfőn tartják az első szakértői szintű egyeztetést Brüsszelben a magyar médiatörvény kapcsán – mondta a Független Hírügynökségnek Jonathan Todd, a bizottság médiaügyekért felelős tagjának szóvivője.

Mint közölte, ez az első lépés, hogy a magyar jogszabály teljes mértékben megfeleljen az uniós jognak, beleértve az Alapvető Jogok Chartáját. Mint a szóvivő elmondta, a további tárgyalások menetrendjéről egyelőre egyeztetnek.

Neelie Kroes biztos szóvivőjének tájékoztatása szerint a tárgyalások három fő téma köré csoportosulnak – ezeket a médiaügyi biztos már vázolta a Navracsics Tibornak január 21-én küldött levelében. Egyik téma a minden audiovizuális szolgáltatóra, “közte például egy egyszerű videobloggerre” vonatkozó szabályozás a kiegyensúlyozott tájékoztatással kapcsolatban – tájékoztatott a szóvivő.

Mint közölte, a második fő téma, hogy a médiatörvény előírásai a más tagállamokban bejegyzett médiacégekre is vonatkoznak, ami az audiovizuális médiával kapcsolatos uniós jogi alapelv megsértésének számít. A médiaszolgáltatók ugyanis csak a származási ország szabályozásának vannak alárendelve – közölte.

A megbeszélések harmadik fő témája pedig a bizottság által aránytalannak tartott médiaregisztráció lesz.

A bizottság azt reméli, hogy a magyar médiatörvény módosítási folyamata, amelynek célja, hogy a jogszabály megfeleljen az uniós jognak, “inkább heteken, mint hónapokon belül lezárulhat” – közölte Jonathan Todd, emlékeztetve, hogy Navracsics Tibor január 31-i válaszlevele egyértelműen jelezte a magyar hatóságok hajlandóságát a törvény megváltoztatására, és készségüket a biztos által kifogásoltakkal kapcsolatos egyeztetésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik