Belföld

Ellenzék: üres és értékelhetetlen Orbán beszéde

A parlamenti ellenzék a konkrétumokat hiányolta a miniszterelnök évértékeléséből.

Orbán Viktor miniszterelnök üres, halogató évértékelő beszédet tartott – reagált Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a kormányfő évértékelő beszédére. A pártelnök szerint ez a beszéd sokkal inkább hangulati előkészítése volt azoknak a megszorításoknak, amelyeket a kormány februárban-márciusban be akar vezetni, mintsem egy ország évértékelő beszéde.

A miniszterelnök csak problémákat vetett fel, és csak célokat sorolt, de nem mondta meg azokat a konkrét javaslatokat, hogy miként oldja meg a problémákat, és hogyan éri el azokat a célokat, amelyeket kijelölt az ország számára – jegyezte meg. Mesterházy Attila hozzátette: egy ilyen típusú évértékelő még egy ellenzéki vezető részéről is kevés lenne.

Az MSZP elnöke szólt arról, Orbán Viktor nem értékelte saját munkáját sem, mert nem derült ki, hogy mit tettek és mit fognak tenni, hogy Magyarországon a kormányzati ciklus végéig 300 ezer új munkahely jöjjön létre. A miniszterelnök nem beszélt arról sem – folytatta -, hogy mi lenne a megoldás a devizahitelesek problémáira, vagy hogyan kárpótolja a kormányzat az igazságtalan adórendszer veszteseit.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke azt mondta: Orbán Viktor országértékelő beszédét “a konkrétumok teljes hiánya miatt képtelenség értékelni”. A politikus hangsúlyozta: pártja világos válaszokat várt volna a miniszterelnöktől Magyarország legégetőbb társadalmi problémáival kapcsolatban.

Balczó Zoltán szerint Orbán Viktornak arról kellett volna beszélnie, hogy mi lesz az áprilisban lejáró kilakoltatási moratórium után, mikor és milyen módon áll fel a Nemzeti Eszközkezelő, lesznek-e és ha igen milyen változások az egészségügy, az oktatás és a kultúra területén, hogyan akarja a kormány hazacsábítani a külföldön élő magyar fiatalokat, vagy milyen módon akarja rábírni a kabinet a segélyekből élőket a munkavállalásra.

A jobbikos politikus leszögezte: Orbán Viktor beszédéből az derült ki, hogy “a Fidesz által vállalt félmegoldásokon keresztül” az országot nem lehet kimozdítani nehéz helyzetéből.

Az LMP-s Jávor Benedek szerint a kormányfő beszéde gyakorlatilag semmilyen konkrétumot nem tartalmazott arról, hogy a kormány miként akar fellépni azon súlyos problémák ellen, amelyekkel az országnak szembe kell néznie.

A képviselő úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor “vagy nem tudja, vagy nem akarja elárulni”, hogy miként kívánnak szembenézni ezekkel a feladatokkal. Hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök nem beszélt arról, hogy a kormány hogyan akar segíteni a devizahiteleseknek, mit tartalmaz majd a “sajtóban már több ízben beharangozott gazdasági megszorító csomag”, hogyan szabják át a magyar gazdaságpolitikát, de nem említette az oktatást, az egészségügyet és általában a nagy szociális ellátórendszerek reformját sem.

A kormányfő beszédének egyetlen konkrét információjaként azt említette, hogy “Orbán Viktor beszédírója olvas Rejtő Jenőt”. A képviselő úgy fogalmazott, hogy egy ország kormányzásához viszont nem elégséges közmondásokat idézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik