Belföld

Politikusbűnözés és antikorrupciós csomag

Ezekkel a témákkal készülnek a pártok a parlament tavaszi ülésszakára.

A Fidesz-KDNP szerdától péntekig háromnapos, kihelyezett, zárt frakcióülést tart Siófokon. Lázár János Fidesz-frakcióvezető korábbi tájékoztatása szerint az évadnyitó tanácskozáson áttekintik majd egyebek mellett azokat az új oktatási, egészségügyi, szociális, önkormányzati és közigazgatási rendszert megalapozó jogszabály-tervezeteket, amelyek az új alkotmány elfogadása után, ahhoz kapcsolódva születhetnek meg, és 2011 szeptemberében, de legkésőbb 2012. január 1-jével hatályba is léphetnek.

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja következő vasárnap félnapos frakcióülést tart Budapesten, amit jövő héten egy kabinetvezetői értekezlettel készítenek elő. A frakcióülésen az alkotmányozás és a szerkezeti reformok kérdése mellett tárgyalnak azokról az indítványokról, amelyeket a szocialista párt a tavaszi ülésszakon benyújtani tervez. Mesterházy Attila frakcióvezető elmondta, megvitatják azt az alkotmánykoncepciót, amelyet a pártelnök által felkért szakértők készítettek el, és várhatóan döntenek arról, hogy benyújtsák-e a parlamentnek. Hozzátette: az már eldőlt, hogy az MSZP nem vesz részt az új alkotmány országgyűlési vitájában.

A Jobbik képviselői már e hét szerdáján összeültek, az ellenzéki frakció több önálló törvényjavaslattal is készül a tavaszi ülésszakra, ezek egy részét már be is terjesztették. Kezdeményezni fogják például az abortusz-szabályozást és fellépést kezdeményeznek a “politikusbűnözés” ellen is.

Az LMP idén január végén már tartott egy frakcióülést, pénteken pedig egész nap értekezett a képviselőcsoport. Schiffer András frakcióvezető az előterjesztendő javaslataik között említette például antikorrupciós 12 pontjuk további elemeit; várhatóan a rendészeti, igazságügyi szervek működésével, az igazságügyi tájékoztatással kapcsolatban is lesznek javaslataik, illetve folytatják a női esélyegyenlőség megteremtéséért megkezdett munkájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik