Belföld

Vizsgálják a népegészségügyi szűrési mutatókat

Kevesen járnak szűrésre, az államtitkár javítana a helyzeten. Egyre több a mellrákos kismama.

Minden megyében megvizsgálják a népegészségügyi szűrések mutatóit, mert sok térségben rendkívül alacsony például a méhnyakrák-szűréseket igénybevevők száma, de több helyen 40 százalék alatti az emlőszűrések aránya is – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár országjáró körútjának hajdú-bihari állomásán, Debrecenben.

E helyzeten javítani néhány tízmilliós tétel lenne a népegészségügyi rendszerben, miközben más területeken milliárdokba kerül az adósságkonszolidáció – fűzte hozzá a politikus.

Minden hetedik nőt érint a mellrák

Egyre több a mellrákos a kismamák között Magyarországon: nem ritka, hogy a terhesség alatt vagy a szoptatás után fedezik fel a bajt – hangzott el az RTL Híradójában. A szakemberek szerint ez azzal függ össze, hogy egyre későbbre tolódik az első gyermekvállalás, miközben emelkedik a fiatalabb daganatos betegek aránya is.

Magyarországon minden hetedik nő érintett, a nők körében ez a leggyakoribb daganatfajta. Az évente regisztrált hétezer új beteg többsége meggyógyul, főleg, ha korán felfedezik a betegséget.

AJÁNLOTT LINK:

Egyre több a mellrákos kismama (RTL Klub)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik