Belföld

Három hónap alatt nyolcszázszor határozott a médiatanács

A legnagyobb bírság 120 millió forint volt.

Három hónap alatt több mint 800 határozatot hozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2010-ben – közölte a médiatanács szóvivői irodája az MTI-vel. A médiatanács 2010. október 12-én kezdte meg működését. A jogelődjeként tevékenykedő Országos Rádió és Televízió Testület korábbi határozatképtelensége miatt az új döntéshozóknak számos ügyben kellett határozniuk.

A tavalyi év utolsó három hónapjában több mint 800 határozat született, ezek csaknem felében döntöttek jogsértés elbírálásáról, mintegy 300 esetben frekvenciákról, 70 támogatási döntést hoztak, és 70 egyéb ügyet bíráltak el – olvasható a közleményben.

A legnagyobb bírságot a TV2 Joshi Bharat című műsorszámának tavaly január és augusztus közötti jogsértései miatt szabták ki, összesen 120 millió forintot. Második helyen a TV2 Édes Négyese volt 100 millió forinttal, a produkciót az augusztus és szeptember közötti időszak alapján büntették meg.

A tájékoztatás szerint a jövőben a médiatanács a tévénézőket megtévesztő interaktív nyereményjátékokkal szemben is szigorúbban lép fel. Már most született olyan döntés, amellyel a megtévesztő gyakorlatot folytató ATV-s Pénzözön (korábban Többet Ésszel) című műsorszámot bírságolta meg. Az összeg ez esetben 200 ezer forint volt.

Támogatások formájában 26 rádiós és 24 televíziós pályázatra 55 millió, illetve 87 millió forintot, további 12 pályázat támogatására 13 millió forintot adtak. A tanács ezzel összesen 155 millió forintot osztott szét 62 pályázó között – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik