Belföld

A csalóka nyelvtanfolyamokon a pénz beszél

Egyre többen dőlnek be a zűrös iskolák direkt marketing módszereinek.

Több tucatnyian éltek panasszal az utóbbi időben a Nyelviskolák Szakmai Egyesületénél (NYESZE); a károsultak pénznyelő nyelvtanfolyamoknak estek áldozatul – írja a Magyar Hírlap. Az újság szerint az iskolák jellemzően a direkt marketing módszerét alkalmazva, telefonon toboroznak ügyfelet.

Sipos Júlia, a NYESZE főtitkára a lapnak azt mondta: a diákok többsége szegedi székhelyű nyelviskolákkal kötött szerződést. “Az esetek zömében rámenős értékesítő beszélte rá az áldozatokat a több százezer, olykor egymillió forintos képzésre, olyan megállapodással, amelyből a tanuló nem tud visszalépni” – mondta.

A peres ügyeket követően a nyelviskolák egy része nevet váltott, vagy ugyanazon tulajdonosi körrel több néven folytatta tevékenységét. A NYESZE munkatársa szerint négy-öt gyanús nyelviskola van a látókörükben, és százával lehetnek az erőszakos értékesítés elszenvedői.

A szakmai egyesület a károsultak segítésére uniós forrásból jogsegélyszolgálatot hozott létre, és nem kizárt, hogy a jövőben pertársaságként lépnek fel a pénznyelő tanfolyamokkal szemben.

A csaló nyelviskolák elleni összefogásról korábban a Népszabadság számolt be. A lapnak akkor a NYESZE főtitkára azt mondta, hogy a több száz nyelviskolából csak néhánnyal van gond, ezek megtévesztő eljárásainak pedig több közös vonása is van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik