Belföld

Szijjártó: nyugdíjcsökkenésről szó sem lehet

A magyar nyugdíjrendszer megmentése megtörtént, mindenki meg fogja kapni azt, ami a törvény alapján jár neki - mondta a miniszterelnök szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy ha a nyugdíjkasszában csak a nyugdíjjellegű kifizetések maradhatnak, akkor a rokkantsági kifizetések és a szociális járadékok hova kerülnek, illetve várható-e a nyugdíjak esetleges csökkenése az új rendszerben, Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője azt közölte: nyugdíjcsökkenésről természetesen szó sem lehet, “a nyugdíjak értékét megőrizzük”.

Mint mondta, éppen a nyugdíjkassza átláthatósága és egyensúlya a garancia arra, hogy minden nyugdíjas megkapja azt a nyugdíjat, amely a törvény szerint jár neki. A cél tehát az – folytatta -, hogy minél előbb olyan nyugdíjkassza jöjjön létre, amelyből csak nyugdíjat fizetnek, és minden nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából fizessenek. Ennek eszközeit a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésének kell majd tartalmaznia, amely első olvasatban február közepén kerül a kormány elé.

Arra, hogy mennyiben fog hasonlítani az új rendszer az úgynevezett svéd modellhez, Szijjártó Péter megismételte: a magyar nyugdíjrendszer megmentése megtörtént, mindenki meg fogja kapni azt, ami a törvény alapján jár neki, és “a nyugdíjkasszát egyensúlyba fogjuk hozni”. Hozzáfűzte, mindenféle modellekhez való hasonlítgatást felesleges dolognak tart.

A nyugdíjak garantálásának az új alkotmányban való esetleges rögzítését firtató felvetésre a szóvivő azt mondta, az biztos, hogy garantálják az embereknek azt a nyugdíjat, ami jár nekik, garantálják azt, hogy az állami rendszerben a nyugdíjak biztonságban vannak.

Mint fogalmazott, “megfelelő módon kell kezelni akár az alkotmányban, akár a törvényekben” azt a helyzetet, amely annak a döntésnek a nyomán állt elő, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magánnyugdíj-pénztári tagok döntő többsége, 97 százaléka az állami rendszerbe való visszatérés mellett döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik