Belföld

Nem függesztették fel Deutsch mentelmi jogát

Az európai parlamenti képviselőt rágalmazással vádolják.

A magyar igazságügyi hatóságok tavaly nyáron kérték Deutsch Tamás néppárti EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, miután Budapesten rágalmazás miatt büntetőeljárás indult ellene. Azzal vádolta egy magánszemély, hogy 2010. március 25-én megrágalmazta őt a Klubrádiónak adott interjúban, valótlanságokat állítva múltjáról.

Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn úgy foglalt állást – és ezt a csütörtöki plenáris ülésen jóváhagyták -, hogy Deutsch Tamás az EP-képviselői munkáját végezte, amikor a szóban forgó interjúban hangot adott véleményének. Ezért a hatályos törvények szerint Magyarországon őt ugyanolyan mentelmi jog illeti meg, mint a magyar országgyűlési képviselőket.

Deutsch Tamás az MTI-nek elmondta, hogy az őt feljelentő magánszemély Boros Imre, az előző Orbán-kormány egykori minisztere, akiről olyan iratok kerültek nyilvánosságra, amelyek Borosnak az előző rendszer titkosszolgálatához fűződő kapcsolatát támasztották alá. Deutsch egy más vonatkozású ügyben adott interjút tavaly márciusban a Klubrádiónak, és abban hangzott el utalás Boros személyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik