Belföld

Elbúcsúztatták az Afganisztánba és Koszovóba induló katonákat

"Isten áldjon, segítsen és őrizzen meg titeket e nehéz úton" - búcsúzott a katonáktól Debrecen főterén a honvédelmi miniszter.

A stabil Koszovó stabil Balkánt, a stabil Balkán biztonságos Magyarországot jelent – indokolta a koszovói missziót Hende Csaba, aki az afganisztáni NATO-szerepvállalást olyan nehéz küldetésnek nevezte, amelynek nincs alternatívája. Afganisztánban a biztonsági helyzet jelentősen romlott, Koszovóban erre nem számítunk – tette hozzá a tárcavezető, aki – mint fogalmazott – elvárja, hogy a kiutazók “jó katonaként teljesítsék kötelességüket”.

Hende Csaba kijelentette, hogy a misszióban sem hagyják magukra a katonákat, egyénenként és csapatként is figyelemmel kísérik a tevékenységüket.

A miniszter hangoztatta: a magyar katonák több mint 50 ENSZ-tagállam katonáival, a nemzetközi erők részeként igyekeznek pacifikálni a térséget. Beszámolt arról, hogy növelték az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák biztonságát: jelentősen javították egyéni védőfelszerelésüket, páncélozott lakókonténereket, s amerikai segítséggel ötven új páncélozott szállítójárművet kaptak.

Utóbbiért Hende Csaba nyilvánosan mondott köszönetet az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetének, aki személyesen is eljárt az ügyben.

Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere arról beszélt, hogy a magyar katonák Magyarország biztonsága érdekében vesznek részt külföldi misszióban. Debrecen mindig büszke volt, s ma is büszke katonáira, akiket egészségben várnak haza a külföldi missziókból – jegyezte meg a polgármester.

Kósa Lajos bejelentette: Debrecenben kezdi meg működését az ország első katonai szakközépiskolája, amiért köszönetet mondott a honvédelmi vezetésnek.

Hende Csaba a legendás 39-es Császári és Királyi Gyalogezred zászlaját adományozta a 5. számú Bocskai István Lövészdandár első lövész zászlóaljának. A miniszter Benkő Tibor vezérkari főnök és a kíséretükben lévő tábornokok társaságában a búcsúztató előtt a helyi Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskolában megtekintették a “Katonasuli” programban résztvevő tanulók elméleti és gyakorlati bemutatóját, majd a Kossuth laktanyában felavatta a 39-es Császári és Királyi Gyalogezred emléktábláját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik