Belföld

Egyszerűbb és gyorsabb lehet az örökbefogadás

A minisztérium magasabb születésszámot szeretne, az elhagyott gyerekeknek pedig nevelőszülőt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerint ez évtől egyszerűbb és gyorsabb lehet az örökbefogadási eljárás, miután a 2010 decemberében elfogadott törvénymódosítások eredményként átláthatóbbá és kevésbé bürokratikussá vált a rendszer.

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a témában csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az a szándékuk, hogy minél több gyermek szülessen, és amennyiben egy krízishelyzetben lévő anya nem tudja őt felnevelni, akkor a gyermek minél hamarabb örökbefogadó szülőkhöz kerülhessen.

Dudás Zoltán főosztályvezető a konkrét változások között említette, hogy január 1-jétől már a gyermek 10 éves koráig igénybe vehető az örökbefogadási gyes, valamint egységessé válnak a nyílt örökbefogadás adatkezelési szabályai.

Kérdésre válaszolva elmondta: nagyjából kétezer pár vár örökbefogadásra. Az átlagos várakozási idő három-négy év, ebből átlagosan nyolc hónap az adminisztráció ideje. A főosztályvezető álláspontja szerint utóbbi időszak öt-hat hónapra csökkenhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik