Belföld

Budai nem csak a filozófuspályázatokat vizsgálja

Körülbelül tizenöt, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt, az innovációs alapból kifizetett pályázatot tekint át.

“Nem csak filozófuspályázatokat vizsgálunk” – hangsúlyozta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy kifejezetten a többmilliárdos tendereket nézik át. A kormánybiztos elmondta, a filozófuspályázatok ügyében folytatják a vizsgálatot. Eddig három felhívás áttekintését fejezték be, és mindhárom esetében büntetőfeljelentést tettek. “Semmi más nem történt”, mint a közpénzek felhasználásának ellenőrzése – fogalmazott.

A Gulyás Gábor személyét – aki a debreceni Modem igazgatója, a Műcsarnok új vezetője – firtató újságírói kérdésre Budai Gyula kifejtette: az ő nevével a Vajda Mihály-féle pályázat során találkoztak, amelyben Gulyás Gábor alvállalkozóként vett részt. Az elszámoltatási kormánybiztos a vizsgálat folyamán az ő tevékenységére is kitért.

Mint arról beszámoltunk, a Népszabadság január 17-i számában írt arról, hogy a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója tiltakozó oldalt hozott létre a Facebookon a megtámadott filozófusok védelmében, miután hasonló témájú levelét is nyilvánosságra hozta az interneten. A lap által vállaltan jobboldali elkötelezettségű filozófusnak nevezett Gulyás Gábor akkor úgy fogalmazott: a nyíltan értelmiségellenes, burkoltan antiszemita kiszólások hiteltelenítik a pályázati rendszer operettszerű, torz működését korrigálni kívánó fellépéseket.

Budai Gyula arra a kérdésre, hogy a pályázók származását vizsgálják-e, úgy válaszolt: “abszolút nem a származás alapján” vizsgálódnak.

Újabb két filozófuspályázat miatt nyomoznak

Budai Gyula január 21-én közölte az MTI-vel, hogy a Magyar Nemzet tényfeltáró írásai alapján döntött úgy, hogy bekéri annak az öt pályázatnak a dokumentációját, amely az NKTH által kiírt felhívásokon nyert. Ezek közül kettő ügyében tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) ismertetlen tettes ellen büntetőfeljelentést jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A Vajda Mihály vezette projektnek “Az európai szellem és a totalitarizmus” című pályázatra vissza nem térítendő támogatásként 90 millió forintot biztosítottak, a Heller Ágnes vezette munkának az “Alaptalan alap: A tradíció folytonosságának és az életmű egységének kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkásságában” című pályázatra pedig 53,9 millió forint volt a vissza nem térítendő támogatás összege – idézte a fideszes politikus.

Budai Gyula szerint a projektek során a pályázatban meghatározott céltól eltérően, s nem a jogszabályokban meghatározottak szerint használták fel az elnyert pénzt. Példaként több százezres szállodaszámlákat, párizsi vonatjegyet, valamint milliós adatbázis-fejlesztést, illetve szoftver- és hardver-szaktanácsadást említett.

Az MTI megkeresésére a rendőrség közölte: a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a két feljelentés alapján január 26-án nyomozást indított hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Budai Gyula először január elején tett feljelentést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézete és az NKTH közötti 70 millió forintos támogatási szerződés miatt, az ügyben a rendőrség hűtlen kezelés miatt indított nyomozást még tavaly ősszel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik