Belföld

Beperelte az ügyészség a Magyarok Világszövetségét

Egy alkotmányellenes elnökségi határozat megsemmisítését kérik a szervezettől, amely a jogállamiságot kérdőjelezi meg.

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) törvényes működésének helyreállítását és egy alkotmányellenes elnökségi határozat megsemmisítését kéri a Fővárosi Főügyészség abban a polgári perben, amely csütörtökön kezdődött meg a Fővárosi Bíróságon (FB).

Az MVSZ két évvel ezelőtti, vitatott döntése kimondta: ha az Alkotmánybíróság megakadályozza a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésük hitelesítését, Magyarországon megszűntnek tekinthető a jogállam, a Magyar Köztársaság fogalma kiürült.

Ezen túlmenően az ügyészség átfogó vizsgálata során számos törvénysértő hibát, hiányosságot talált az MVSZ alapszabályában, működésében, ezek kiküszöbölésére kéri kötelezni a szervezetet.

Az MVSZ jogi képviselője a csütörtöki tárgyaláson kiemelte: a kifogásolt határozat csupán arról szól, hogy nem tisztelik a magyarországi törvényes rendet, nem arról, hogy azzal szembeszegülnek vagy erre biztatnának bárkit. A törvényes működés kapcsán pedig közölte, hogy már készül az új alapszabály, amelyről feltehetően a tavaszi küldöttgyűlésen döntenek.

Az FB májusra napolta el a polgári pert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik