Belföld

Tarlósnak nem kellenek Demszky tanácsadói

A főpolgármester ennek ellenére nem vonta vissza a velük kötött keretmegállapodást.

Csaknem kétszázmillió forint értékű tanácsadói szerződést kötött januárban a fővárosi önkormányzat. A keretmegállapodás értelmében 2013 végéig öt külsős cég nyújt adó- és pénzügyi szolgáltatásokat Budapest új városvezetőinek – írja a Népszabadság.

A Közbeszerzési Értesítő hétfői számában megjelent hirdetmény szerint az ajánlatkérő hat témakörben kért szakmai segítséget. A cégekkel kötött szerződések összértéke 195,13 millió forint, a tanácsadók órabérben dolgoznak, amelyek összege 8500–15 000 forint között ingadozik.

A keretmegállapodás több szempontból is meghökkentő. Az ajánlattételi felhívást ugyanis még az előző városvezetés tette közzé szeptember közepén novemberi határidővel, decemberi szerződéskötéssel, de a megállapodásokat már a Tarlós István városvezetése idején kötötték.

A tanácsadásra felkért cégek között van olyan, amely korábban felkerült Papcsák Ferenc ősszel közzétett listájára is, amelyen a „polipszerűen” összefonódó vállalkozásokat gyűjtötte össze a fideszes politikus.

Ugyanakkor a Városháza kommunikációs igazgatója szerint a választások óta nem kötöttek egyetlen tanácsadói szerződést sem. Kivéve ezt a keretmegállapodást, amelyet nem kívánnak igénybe venni, de nem is vontak vissza – emlékeztet a Népszabadság.

Ugyanakkor a Magyar Nemzet Demszkyék utolsó „ajándékának” nevezi az ügyet, amelyben megszólaltatta a főpolgármestert is. Tarlós István közölte: még októberben letiltotta a tanácsadói szerződéseket, és egy fillért nem fizetnek a szeptemberben kiírt közbeszerzés győzteseinek, így az IFUA tanácsadónak sem.

A Magyar Nemzet szerint az, hogy a Közbeszerzési Értesítő tavaly szeptember 20-i számában megjelent az ajánlattételi felhívás azt jelzi, hogy “Budapest bukott balliberális vezetői még utolsó perceikben is a jobboldal későbbi politikáját akarták megtorpedózni, akár a város csődje árán is.”

Egyértelmű, hogy Tarlós István főpolgármester és a leendő Fidesz–KDNP-s többség gazdálkodási lehetőségeit akarták szűkíteni azzal, hogy adó- és pénzügyi tanácsadói szolgáltatások ellátására indítottak közbeszerzési eljárást a várospolitika legfontosabb területein – írja a Magyar Nemzet.

AJÁNLOTT LINKEK:

Újra külsős tanácsadók a városházán (Népszabadság)
Demszkyék utolsó „ajándéka”: százmilliós tanácsadói szerződések (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik