Belföld

A Ház előtt a semmisségi törvényjavaslat

A jogszabály a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szól.

Balsai István, a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott törvényben mondaná ki: “a 2006. szeptember 18. és október 24. között, a Magyar Köztársaság területén, a tömegoszlatásokhoz kapcsolódóan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, illetve garázdaság miatti elítélések, továbbá a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése elkövetésének megállapításai semmisnek tekintendők, amennyiben az elítélés vagy a megállapítás alapját kizárólag rendőri jelentés, illetőleg rendőri tanúvallomás képezte”.

Az első fokon eljárt bíróság semmisnek nyilváníthatja a fentiekben meghatározott területen és időhatáron belül, a tömegoszlatással közvetlen összefüggésben, “méltányolható körülmények között elkövetett más bűncselekmény, továbbá a bíróság hatáskörébe tartozó szabálysértés” miatti elítélést vagy megállapítást. A javaslat indoklása szerint ilyenek lehetnek például a rágalmazó és becsületsértő jellegű cselekmények.

A javaslat általános indokolása kitér arra, hogy “2006 őszén a tömegmegmozdulások, illetőleg tüntetések felszámolására történő hivatkozással kivezényelt rendőri egységek a főváros közterületein, nem egy esetben üzlethelyiségeiben elfogott személyekkel szemben nagy számban foganatosítottak jogtalan intézkedéseket”.

Számos példa támasztja alá, hogy a gyakran csak “rossz időben, rossz helyen” lévő áldozatok ellen, a rendőrhatósági eljárást utólag is igazolandó, hamis, illetőleg valótlan tartalmú rendőrségi tanúvallomások alapján indult szabálysértési vagy büntetőeljárás – fogalmaz Balsai István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik