Belföld

Több mint félmilliárd forint lesz a földrengéskár

A háromezret is meghaladó kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz kedd délig a múlt szombati földrengéssel kapcsolatban.

Szakértői becslések szerint a földrengés okozta károk teljes összege meghaladhatja a félmilliárd forintot – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kedden az MTI-vel.

Szinte az összes lakásbiztosítási szerződésben szerepel a földrengéskár, így az ügyfelek számíthatnak kártérítésre. A biztosítótársaságok a földrengések erősségét többféle skálán mérik. A legelterjedtebb a tizenkét fokozatú intenzitásskála, az úgynevezett “MSK 64” – ami nem azonos a szeizmológusok által használt “Richter-skálával” -, de néhány biztosító számára az úgynevezett “Mercalli-skála” a támpont. A múlt szombati fölrengés azonban olyan mértékű volt, hogy a biztosítók mindegyikénél abba a kategóriába esik, amelyre a biztosítók már kártérítést fizetnek – idézi a közlemény Molnos Dánielt, a MABISZ főtitkárát.

A minél gyorsabb kárügyintézés érdekében a MABISZ azt javasolja, hogy az ügyfelek adják meg napközbeni vagy mobiltelefonos elérhetőségüket, így a kárszakértők előzetesen időpontot tudnak egyeztetni, és fel tudják gyorsítani az ügyintézést.

A MABISZ arra figyelmeztet, hogy álkárszakértők bukkantak fel Oroszlány térségében. Fontos tudni, hogy a valódi kárszakértők fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, és mivel általában magukkal viszik az ügyfél aktáját, így tisztában vannak az adatokkal, és nem tesznek fel felesleges vagy gyanús kérdéseket. Emellett a kárszakértők előre egyeztetett időpontban mennek ki a helyszínekre.

Oroszlányban 220, Vértessomlón 107 épületben keletkezett kár

Lezárta a szombati földrengéssel kapcsolatos tevékenységét a helyi védelmi bizottság Oroszlányban, a városban 220 káresetet jegyzőkönyveztek, a közeli Vértessomlón 107 épületben keletkeztek károk – mondták el a polgármesterek a bizottság ülésén.

Katasztrófa idején a legfontosabb a tájékoztatás, ezért a településeknek érdemes megfontolniuk hangosbeszélők beszerzését, mert a rendőrség és a mentők autói erre alkalmasak ugyan, de szükséghelyzetben nem ez a dolguk – emelte ki Oroszlány polgármestere, Takács Károly.

A bizottság elnöke elmondta, súlyos gondot okozott, hogy a földrengés után valószínűleg kapacitáshiány miatt egy-másfél órára használhatatlanná vált a mobilhálózat, erre levélben hívja fel a szolgáltatók figyelmét.

A polgármester megemlítette, volt olyan eset, hogy az önkormányzatnak saját intézményéről kellett leveretnie a lakatot, mert az érintett vezető a földrengés hírére nem helyezte szolgálatba magát. Fontosnak nevezte olyan, előre megírt haváriatervek elkészítését, amelyekben rögzítik a résztvevők feladatát, és senkinek nem kell parancsra várnia.

A polgármesterek szerint az emberek leginkább arra voltak kíváncsiak, várhatók-e további rengések, azonban az önkormányzatok erről senkitől nem kaptak tájékoztatást, elérhetetlenek voltak a földrengések jelzésével és kutatásával foglalkozó állami szervek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik