Belföld

Támad az influenza, hiánycikk a gyermekek oltóanyaga

A felnőtteknek készített vakcina fele így a szemétbe megy.

Hiánycikk a kifejezetten kisgyerekeknek való, kombinált influenza elleni oltóanyag – adta hírül a közrádió. A patikák a szérumot másfél-két hete nem tudják beszerezni a nagykereskedőktől. A gyártó cég vezetője közölte, valóban elfogytak a Magyarországra behozott készletek, utánrendelni pedig nem érdemes, mert a gyártás legalább hat hónapig tart.

Ennek dacára beolthatók a három évesnél fiatalabbak. A felnőtt és a gyermek vakcina között ugyanis csak a kiszerelésben van különbség, így a legkisebbek a felnőtt adag felét kapják meg – mondta Kádár Ferenc, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének egyik vezetője. Ilyenkor az oltóanyag megmaradó fele a veszélyes hulladékok közé kerül.

A felnőttek influenzaoltásaiból bőven van választék, egyetlen típus nem kapható, éppen az, amihez tb-támogatás járna. Ez 8-900 forintba kerülne, míg a többi oltás ára 2000 forint körül van. Az ingyenes oltóanyagból nincsen hiány. A krónikus betegeknek, az időseknek, az egészségügyi dolgozóknak például térítésmentesen jár az vakcina.

Az 1,3 millió darabos készletből még félmillió adag elérhető a háziorvosoknál, illetve a tisztiorvosi szolgálatoknál – tájékoztatott az ÁNTSZ. Közben újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat az influenzás betegek számának növekedése miatt. A salgótarjáni megyei kórház minden osztályán tilos a látogatás, a balassagyarmati és az egri kórházban pedig részleges tilalom van.

AJÁNLOTT LINK:

Hiánycikk a kisgyermekeknek készített oltóanyag

Ajánlott videó

Olvasói sztorik