Belföld

Csak igazoltatás után lehet diszkózni?

A Népszabadság szerint csak személyivel lehet majd diszkóba menni.

Ahhoz, hogy a szervezők a beléptetésnél megállapíthassák, hogy ki hány éves, lehetőségük lesz elkérni a vendégek személyi igazolványát – írja a lap a 300 fősnél nagyobb zárt helyi és ezerfősnél nagyobb szabadtéri rendezvényekkel összefüggő jogszabálytervezetről.

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára a Népszabadságnak azt mondta: a hely tulajdonosa vagy az esemény szervezője kikötheti, hogy a fiatalkorúak csak megkülönböztető kártyával vagy karszalaggal szórakozhatnak. Így a pultban dolgozók láthatják, kiket nem szolgálhatnak ki alkohollal.

A szórakozóhelyek tulajdonosai az eddigieknél szigorúbb ellenőrzésekre és szankcionálásra számíthatnak, ha mégis kiszolgálnak 18 éven aluliakat alkohollal. Az államtitkár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben más módon is korlátozzák a 18 évesnél fiatalabbak megjelenését este 10 és reggel 6 óra között a szórakozóhelyeken – írja a lap.

A jogszabálytervezet holnap kerül a kormány elé. A Magyar Hírlap által megkérdezett szakember indokoltnak tartja a módosításokat, mert, mint mondta, minden szórakozóhelynek garantálnia kell a látogatók biztonságát. A Gödör Klub vezetője ugyanakkor a szakhatóságok hét végén tartott összehangolt raz­ziáját nem tartja megoldásnak.

Filep Ákos szerint fontos lenne, hogy a helyszíneket tájékoztassák az előírásokról, adjanak türelmi időt, “hogy fel lehessen zárkózni”, hiszen nem az a cél, hogy a budapesti szórakozóhelyek száma megtizedelődjön, hanem hogy biztonságosan lehessen eltölteni a szabadidőt. Mindazonáltal – tette hozzá – teljesen korrekt volt a hatóságok hozzáállása a hét végi razzián a Gödörben.

Tegnap egyébként a rendőrség vádemelési javaslattal adta át a West-Balkán szórakozóhelyen két hete három fiatal lány halálát és további 14 fiatal könnyebb sérülését okozó diszkótragédia közel nyolcezer oldalnyi bűnügyi iratát az ügyészségnek. Nyolc embert gyanúsítottak meg tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás köré ben elkövetett veszélyeztetéssel.

Tegnap délután eltemeték a tragédia egyik áldozatát. A szertartáson rokonok, barátok és olyan fiatalok is részt vettek, akik ott voltak a tragikus január 15-i éjszakán. A fiatal lány temetésére több százan érkeztek, a sajtót pedig a család kérésére nem engedték be.

AJÁNLOTT LINKEK:

Helyreáll a rend a szórakozóhelyeken (Magyar Hírlap)
West-Balkán-ügy: Építési területen diszkóztak (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik