Belföld

Beleshetünk a képviselők zsebébe

Navracsicsnak, Semjénnek és Gyurcsánynak is milliós adóssága van vagyonnyilatkozata szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke már hétfő este közzétette honlapján a vagyonnyilatkozatát. E szerint nem változott jelentősen vagyona tavaly június óta, továbbra is Budapesten és Felcsúton vannak ingatlanjai. Fidesz-elnöki fizetését szünetelteti, könyvkiadásból hatmillió forintos jövedelemre tett szert.

A határidőre Navracsics Tibor és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesek is leadták tavalyi vagyonbevallásukat. A közigazgatási és igazságügyi miniszternek tavaly év végén csaknem 15 millió forint, míg a KDNP-s kormánytagnak 2 millió forint tartozása volt. Miniszteri kinevezésükkel – képviselői juttatásaikon felül – bruttó 1,1-1,1 millió forintot keresnek havonta.

Navracsics Tibor felerészben tulajdonosa egy 138 négyzetméteres budakeszi társasháznak és a hozzá tartozó kertnek. A miniszterelnök-helyettesnek továbbra is a birtokában van egy 5 évvel ezelőtt vásárolt Renault személygépkocsi. A közigazgatási és igazságügyi miniszter tavaly év végén 10 millió 350 ezer forinttal tartozott egy pénzintézetnek, 4 millió forinttal pedig egy magánszemélynek.

Semjén Zsolt fele-fele részben tulajdonosa egy 123 és egy 42 négyzetméteres II. kerületi lakásnak. A KDNP-s politikus rendelkezik egy 70 négyzetméteres balatonfenyvesi üdülő és a hozzá tatozó kert haszonélvezeti jogával is. A miniszterelnök-helyettesnek antik bútorai, másfél millió forint készpénze, valamint csaknem 2 millió forintnyi banki tartozása van.

Fazekas Sándor nevén egy 600 négyzetméteres telken álló, közel 106 négyzetméteres karcagi ház van. A vidékfejlesztési miniszter a tulajdonrész felével rendelkezik. Szintén Karcagon van egy 2000 négyzetméteres telke is, amin egy 48 négyzetméteres gazdasági épület áll. Birtokol több szántót, egy 31 826, egy 69 100 és egy 12 770 négyzetméteres terület fele, illetve egy 5 268 négyzetméteres szántó egyharmada az övé. Feltüntetett még egy 3 252 négyzetméteres karcagi ingatlant, amely teljes egészében a nevén van.

A politikus rendelkezik egy 47 négyzetméteres budapesti lakás egyötöd részével is. A miniszter Toyota Corollával jár és 6000 kötetes könyvtára van. Takarékbetétben elhelyezve 500 ezer forintnyi megtakarítással rendelkezik, tartozása nincs. Miniszterként havonta 1,1 millió forintot keres.

Hende Csaba megközelítőleg 1,1 millió forintos havi bruttó miniszteri fizetése mellett más jövedelemmel nem rendelkezik. Mintegy 8 millió forint pénzintézeti és további 1,8 millió forint más jellegű követelést mutat fel vagyonnyilatkozatában, tartozása nincs.

A honvédelmi miniszter Szombathelyen egy 130 négyzetméteres lakóház mintegy 60 százalékának tulajdonosa, Budapesten pedig egy 220 négyzetméteres lakóház egynyolcadát birtokolja, emellett tavaly Vaskeresztesen egy 1200 négyzetméteres szőlő negyedét szerezte meg örökléssel.

Hende Csaba tulajdonosa egy 2002-es évjáratú Mitsubishi Carisma gépkocsinak, juttatásként pedig egy 388 ezer forintos szolgálati laptopot vett fel.

Matolcsy György miniszteri állásából havi 1 millió 62 ezer forint adóköteles jövedelemre tesz szert, amit havi bruttó 248 ezer forintos képviselői díjazással egészít ki. A tárcavezető vagyonnyilatkozatában hat havi képviselői alapdíján felül 1,2 millió forint készpénzt, valamint 3 millió forint pénzintézettel szembeni követelést tüntetett fel, míg további 14 millió forintra más szerződés alapján jogosult. A nemzetgazdasági miniszternek bevallása szerint semmilyen tartozása sincs.

Kizárólagos tulajdonában tudhatja a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft.-t, emellett 1985 óta birtokában van egy 150 négyzetméteres balatonakarattyai családi ház, amelyet fele-fele részben örökölt, illetve vásárolt, illetve 2004-ben örökléssel szerzett egy 22 négyzetméteres, csopaki társasüdülőt. A tárcavezető sem fővárosi ingatlannal, sem egyéb nagy értékű ingósággal nem rendelkezik.

Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök 2010-ben – képviselői juttatásai mellett – több mint bruttó 107 millió forint tulajdonosi osztalékot vett fel az Altus Befektetési Zrt.-től, amelynek 100 százalékos tulajdonosa. Az MSZP korábbi elnökének – feleségével közösen – több mint 62 millió forint jelzáloghitele van, amelyet a kötcsei ház megvásárlására vettek fel.

A szocialista politikus tulajdonában – a kötcsei 267 négyzetméteres lakóház és a hozzá tartozó kert tulajdonjogának fele mellett – továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai társasházi lakás van. A vagyonbevallás szerint a volt miniszterelnöknek sem értékes ingósága, sem autója, sem megtakarítása nincsen.

Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője továbbra is felerészben tulajdonosa egy hódmezővásárhelyi teleknek és az azon álló 160 négyzetméteres háznak. Emellett 11 – összesen több mint 40 hektárnyi – szántóval rendelkezik Mártélyon, Mindszenten és Hódmezővásárhelyen. Autója nincs.

A védett műalkotások között a politikus feltüntet egy kéziratot, amelyre tavaly tett szert. Az egyéb, darabonként vagy készletenként a mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó értékű ingóságok között szerepeltet ugyancsak tavaly vásárolt műtárgyakat, festményeket.

Van 18 millió forintnyi kötvénye és egy 6,8 millió forintos összegű életbiztosítása. Tavaly júniusi vagyonnyilatkozata szerint akkor értékpapírban hatmillió, életbiztosításban ötmillió forint megtakarítása volt.

A mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó készpénze most 1,6 millió forint, pénzintézeti számlakövetelése pedig 1,1 millió. Pénzintézettel szembeni tartozása 6 millió forintról 5,2 millióra csökkent, míg magánszemélyekkel szembeni tartozása 14-ről 6 millióra.

Havi bruttó jövedelme hódmezővásárhelyi polgármesterként 545 ezer forint. Emellett a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagsága utáni havi jövedelem 82 ezer forint, földbérleti díjból pedig időszakosan 2,5 millió forint.

Lázár Jánosnak egy alaprészjegye van a Fontana Credit Takarékszövetkezetben.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője változatlanul kilenc ingatlan, köztük egy óbudai panellakás és egy alsóörsi vízparti telek tulajdonosa. Van három rétje a legnagyobb 832 négyzetméter ugyancsak Alsóörsön és 230 négyzetméter szántója a szintén a Balaton északi partján fekvő Lovason.

Tulajdonosa két veszprémi garázsnak is. Hivatalból egy Audi A6-ossal jár, saját autója nincs, de megvan a 2001-ben vásárolt Honda motorja.

Mesterházy Attilának vagyonnyilatkozata szerint hétmillió forint készpénze van eggyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Tartozása nincs. Nagy értékű ingóságként részben ajándékba kapott herendi porcelánokról számol be.

Pártelnökként havi bruttó 282 ezer forintot keres, képviselői tiszteletdíja 510 ezer forint, amelyet 487 ezer forint választókerületi pótlék egészít ki.

A Jobbik elnök-frakcióvezetőjének anyagi helyzete lényegében nem változott az utolsó, 2010 júniusi vagyonnyilatkozatának leadása óta. Vona Gábor továbbra is 50 százalékban tulajdonosa egy 2003-ban vásárolt, Budapest III. kerületi 65 négyzetméteres lakásnak. Emellett 2,5 millió forint lakáshitele van, a diákhitel-tartozása viszont fél év alatt 30 ezer forinttal – 540 ezer forintra – csökkent. Emellett még mindig 50 százalékban tulajdonosa a Magyar Hírek Kft.-nek. Az ellenzéki pártelnöknek sem autó, sem egyéb jármű nincs a nevén.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője egy 1988-ban vásárolt 76 négyzetméteres társasházi lakás mellett egy budakeszi zártkerti ingatlan tulajdonosa felerészben, továbbá ajándékozás révén egy osztatlan közös erdő tulajdonosa Kisnémediben. Havonta saját jogon nyugdíjat kap, más jövedelme, gazdasági érdekeltsége nincsen.

Schiffer András egy XIII. kerületi 85 négyzetméteres lakással rendelkezik, amit még 2004-ben vásárolt. Az LMP frakcióvezetőjének gépjárműve és megtakarítása nincsen. A más szerződések alapján fennálló pénzkövetelések rovatba 5 millió 973 ezer forintot tüntetett fel. A képviselő a Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda tulajdonosaként éves szinten bruttó 4,15 millió forint osztalékjövedelmet könyvelhet el. Az ügyvédi iroda tulajdonjogának az 50 százalékával rendelkezik.

A politikusnak a vagyonnyilatkozat alapján 5 millió 433 ezer forint hitele van. Az iratban feltünteti a képviselői laptopját, amely valamivel több mint 388 ezer forintot ér.

A jogszabályok szerint az országgyűlési képviselőknek minden évben legkésőbb a január 1-jét követő 30 napon belül, illetve az új Országgyűlés megalakulásakor kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

Címkék: vagyonnyilatkozat

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73898702, TestkamerŠt viselű kalauz a Debrecen - NyŪrbŠtor vonalon., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.