Belföld

Tarlós: Klados külföldi munka miatt távozik

A DBR Metró Projekt Igazgatóság élére ideiglenesen Kocsis István BKV-vezérigazgató kerül.

Klados Gusztáv maga kérte felmentését a DBR Metró Projekt Igazgatóság éléről, munkáit ideiglenesen Kocsis István, a BKV vezérigazgatója veszi át – mondta Tarlós István.

A főpolgármester szerint soha nem volt Klados Gusztávval sem neki, sem a Budapesti Közlekedési Központnak vitája, ő maga kérte menesztését, hogy el tudjon vállalni egy Kuala Lumpur-i alagútépítést. Május helyett – amikor lejárt volna a szerződése – a 4-es metró projektigazgatója így már január 31-én távozik a DBR-től.

Klados Gusztáv munkáját ideiglenesen Kocsis István BKV-vezérigazgató veszi át, ezért külön fizetést nem kap. Ezzel kapcsolatban a főpolgármester azt mondta, sokkal korábban meg kellett volna találni azt az embert, aki átveszi a projektigazgatói feladatokat.

Hozzátette: Klados Gusztáv alagútépítő szakember, ez a munkafolyamat azonban véget ért, így máshol szeretne munkát vállalni. Kitért arra is, hogy többször panaszkodott, hogy olyan feladatokat kérnek számon rajta, amelyekhez nem ért.

Tarlós István hangsúlyozta: a 4-es metró építését Klados távozása nem hátráltatja.

Hozzátette: a DBR Metró Projekt Igazgatóság javasolt szakembert Klados Gusztáv helyére, de ezt az indítványt a főpolgármesteri kabinet nem fogadta el. Így lett ideiglenesen Kocsis István a projektigazgató.

Klados: a BKV be tudja fejezni a 4-es metrót

A projektigazgató az MTI-nek nyilatkozva elmondta, tavaly ősszel befejezték az alagútépítést, apróbb feladatok voltak még hátra, ezekkel is végeztek, így nem látta értelmét annak, hogy olyan munkálatokat (döntően gépészeti és elektromos munkák) vezessen, amelyekhez nem ért.

A BKV-nak innentől nagyjából ugyanazt kell csinálnia, mint a 2-es metró felújításánál, a műszaki szakértelem és tapasztalat megvan a BKV-nál, illetve az Eurometrónál is, amely a független mérnöki feladatokat látja el. Amit a DBR-nél nem tudnak, azt a BKV-nál tudják – tette hozzá.

Klados Gusztáv kitért rá: nem foglalkozott azzal, hogy mennyi a fizetése, korábban ugyanis azért vállalta el a feladatot, mert látta, hogy baj van, és tud segíteni. Az normális, ha eközben megfizetik az embert – tette hozzá.

Elmondása szerint új helyzet alakult ki, új városvezetés van új koncepciókkal, és mindehhez idomulni kell. Hangsúlyozta azt is, hogy nagyon jó személyes kapcsolatban volt Tarlós Istvánnal, és nem igaz, hogy vitáik lettek volna. “Felajánlottam a segítségemet, ha a későbbiekben probléma lenne” – mondta Klados Gusztáv.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik