Belföld

Holnap sok minden kiderül a képviselőkről

Nyilvánosak lesznek az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai.

Hétfő délután fél háromig több mint 350 országgyűlési képviselő adta le a 2010-es vagyonnyilatkozatát a parlament mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságánál – tájékoztatták az MTI-t a bizottság titkárságán. Este nyolc óráig összesen 385, vagyis még több mint 30 képviselői vagyonnyilatkozatot várnak. A dokumentumok nyilvánosak, kedd reggeltől tekinthetők majd meg az Országgyűlés honlapján a képviselők nevei alatt.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény alapján a honatyák minden év január 1-jétől számított harminc napon belül kötelesek az Országgyűlés elnökénél a törvény melléklete szerinti vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatot tenni. A vagyonnyilatkozathoz csatolni kell a közös háztartásban élő házas- vagy élettárs, valamint gyermek vagyonnyilatkozatát is. E kötelezettségnek hétfő estig a 2010. december 31-ei vagyoni állapotnak megfelelően kell eleget tenni. A vagyonnyilatkozat elmulasztása, illetve határidőn túli leadása esetén a képviselő – annak benyújtásáig – javadalmazásban nem részesülhet, képviselői jogait nem gyakorolhatja.

Vagyonnyilatkozatot kell tennie az Állami Számvevőszék elnökének, a Legfelsőbb Bíróság elnökének, a Magyar Nemzeti Bank elnökének és alelnökének, a Monetáris Tanács tagjának, a Felügyelőbizottság tagjának, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa elnökének és tagjainak, a köztársasági elnöknek, a legfőbb ügyésznek és helyetteseinek, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének és elnökhelyettesének, a Gazdasági Versenytanács tagjának, az országgyűlési biztosoknak, a Közbeszerzési Tanács elnökének, alelnökének és tagjának is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik