Belföld

Az egész országban szennyezettebb lett a levegő

Több mérőponton a tájékoztatási, egyes helyeken a riasztási szintet is meghaladta a kisméretű szálló por koncentrációja

A legmagasabb értékeket az ország középső és észak-keleti részén mérték. Ezeken a területeken a levegő szennyezettsége a tájékoztatási szintet minden mérőponton, egyes helyeken pedig a riasztási szintet is meghaladta – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

Közleményükben emlékeztetettek, hogy a magasabb levegőszennyezettség a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára fokozott egészségi kockázattal jár. Ezért nekik azt javasolja a tárca, hogy lehetőleg ne tartózkodjanak szabad téren.

Az időjárási előrejelzések szerint kedden még nem várható lényeges változás, szerdán viszont a Dunántúlon és a középső megyékben megélénkül a szél, így ezeken a területeken kitisztul a levegő.

Csütörtökön átmenetileg mérséklődik, pénteken viszont egy újabb, valószínűleg erősebb hidegfront hatására ismét megélénkül, néhol megerősödik a légmozgás. A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint csütörtökre, péntekre már mindenhol jelentősen javul a levegőminőség.

Veszprém megyében, Várpalotán a levegő szennyezettsége átlépte a riasztási küszöbértéket, így itt a település polgármestere elrendelte a szmogriadót, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Tatabányán pedig a tájékoztatási fokozatot rendelték el városvezetők.

A fővárosi önkormányzat hétfő délutáni közleményében azt írta, hogy az előzetes adatok szerint valószínűleg kedden sem kell elrendelni a riasztási fokozatot, de ha mégis, reggel hat órától a gépjárműforgalmat is korlátozhatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik