Belföld

Földrengés: súlyosan sérült templom, megrepedt faluház

Repedések keletkeztek a várgesztesi templom falain, és megrepedt a faluház fala is.

Oroszlány mellett Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett a legtöbb kár a szombati földrengést követően – hangzott el a védelmi bizottság vasárnapi ülésén Oroszlányban.Takács Károly oroszlányi polgármester elmondta, hogy több panel épületen fedeztek fel repedéseket a szemle során, illetve megrongálódott több régi épület kéménye is. A kárbejelentéseket folyamatosan fogadják.

A templomépületet jelenleg statikus vizsgálja – mondta Menoni Gabriella, a Komárom-Esztergomi megyei Várgesztes polgármestere. Hozzátette, hogy a nemrégiben felújított templomról több helyen lehullott a vakolat, és komoly repedés jelent meg az épület és a torony találkozásánál. A vasárnap délelőtti misét mindezek ellenére megtartották, de a karzatra nem engedték fel a híveket. A polgármester elmondta, hogy a karzatot mindaddig nem lehet használni, amíg a statikus nem végez a vizsgálatokkal. Jelezte, hogy a településen a faluház épülete is több helyen megrepedt, ám a károk nem olyan súlyosak, mint amelyek a templomon keletkeztek.

Kecskéden szinte minden épületen található hajszálrepedés, de komolyabb károkról nem kapott információt Grúber Zoltán polgármester.

Vértessomlón délelőtt a helyi tűzoltók is segítettek a károsodott kémények lebontásában, a balesetveszély megszüntetésében. A faluban 21 ingatlanban keletkeztek repedések, elsősorban az idősebb épületeken – mondta Hartdégen József polgármester.

A védelmi bizottság ülésén Bokod, Dad és Szákszend polgármestere nem számolt be számottevő károkról. A bizottság következő, összegző ülését kedden tartják az oroszlányi városházán.

Négy épület falán fedeztek fel repedést a Fejér megyei Pázmándon a szombat esti földrengés után. A pázmándi károkról a falu polgármestere értesítette vasárnap a katasztrófavédelmi igazgatóságot; a repedések jellegéről, mértékéről még nincs információ.

Székesfehérváron két panellakásból, illetve egy családi házból jelezték, hogy a belső falon repedések keletkeztek. A statikai vizsgálatot már elvégezték, a keletkezett kár egyik helyen sem jelentős.

Kisebb repedésekről számoltak be Velencéről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik