Belföld

Az ombudsman szerint túl általános a belügyminiszter válasza

Szabó Máté olyan változtatást javasolt, amely alapján minden 18 év alatti fiatal gyermeknek minősülne, így szabálysértés miatt sem őrizetbe venni, sem elzárni nem lehetne őket.

Az ombudsman a korábban bizsulopási kísérlet miatt előállított, majd másfél napig fogvatartott három gimnazista lány ügyében jelezte: több alkotmányos joggal ellentétes a szabálysértési törvénynek az a rendelkezése, amely nem tekinti gyermeknek a fiatalkorút, megszünteti az elzárásuk tilalmát és meghatározza elzárásuk lehetséges időtartamát. Szabó Máté akkor javaslatokat fogalmazott meg a belügyminiszternek, aki válaszában a többi között arról tájékoztatta a biztost, hogy az idén tervezik a szabálysértési törvény felülvizsgálatát.

Az Országgyűlési Biztos Hivatalának vasárnapi közleményében a biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy gyermekvédelmi szempontból tizennyolc év alatt a fiatal – gyermek, és amennyiben bármilyen veszélyeztető körülmény, mint például a szabálysértés elkövetése merül fel, akkor a gyermekvédelmi rendszernek kell fellépnie. Szabó Máté rámutatott arra is, hogy már a néhány napos elzárás is káros lehet, pszichésen megterhelheti a fiatalt. Pintér Sándor válaszában nem vitatta az ombudsmani megállapításokat. Mindössze azt közölte, hogy a szaktárca 2011. évi, jogalkotással összefüggő tervei tartalmazzák a szabálysértési törvény teljes körű felülvizsgálatát. Ennek során lehetőség lesz arra, hogy a tapasztalatok figyelembevételével átgondolják az őrizetbe vétel szabályait. Szabó Máté tudomásul vette a választ, de ilyen formában túl általánosnak ítéli meg – derül ki a vasárnapi közleményből, amelyben jelzi: ő nemcsak az őrizetbe vétel, hanem az elzárás lehetővé tételét is kifogásolta. Különösen figyelemre érdemesnek nevezi ebből a szempontból, hogy a bíróság a három fiatalkorút nem sújtotta elzárással, hanem figyelmeztetésben részesítette őket. Ez a bírói mérlegelés is alátámasztja a fiatalkorú őrizetbe vételét és elzárását megengedő törvénnyel kapcsolatos ombudsmani aggályokat – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik