Belföld

Kilőtték a szemét, tizenötmilliót kap

A rendőrség 2006. október 23-án gumilövedékkel okozott maradandó fogyatékosságot a férfinak.

Cs. Attila azért fordult kártérítési keresettel a bírósághoz, mert az Astoria Szállónál tartott Fidesz-gyűlés után, miközben a tömeggel haladt, a Blaha Lujza térnél a rendőrség gumilövedékkel megsebesítette, emiatt elvesztette egyik szemét.

A Fővárosi Bíróság szerint a Készenléti Rendőrség megsértette a felperes testi épséghez és emberi méltósághoz fűződő jogát, ezért egyösszegű, 10,6 millió forint nem vagyoni kártérítés és 600 ezer forint perköltség megfizetését írta elő. Az ítélet nem jogerős. A felperesnek a rendőrség korábban peren kívüli egyezségben már 4,4 millió forintot kifizetett, a fennmaradó összeget pedig jogerős ítélet esetén kell megfizetnie.

Cs. Attila bírósági keresetében 14 millió forint nem vagyoni kár, általános kártérítésként pedig havi 110 ezer forint életjáradék megfizetését kérte. A férfinak – aki a bíróság megállapítása szerint nem tanúsított jogellenes magatartást – a bal szemét a sérülés miatt 2006. november 13-án kioperálták, emiatt kereső tevékenységet nem tud folytatni, hétköznapi életvitelében pedig jelentős hátrányokat szenved.

A bíróság szerint a maradandó fogyatékosság megállapítható ugyan, de életjáradék fizetésére nem kötelezte a Készenléti Rendőrséget. Az indoklás szerint a sérülés bekövetkeztekor a felperesnek nem volt munkahelye, alkalmi munkákból élt.

A felperes jogi képviselője az ítélethirdetés után az MTI-nek azt mondta: fellebbeznek, mert a kártérítés megállapított összege alkalmatlan arra, hogy egy 80 százalékos fogyatékosságú ember élete végéig megéljen belőle, ugyanis fizikai és pszichés sérülése miatt nem vállalhat munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik