Belföld

Az MSZP saját alkotmánykoncepciót készített

Azt csak később döntik el, beterjesztik-e a parlamentnek.

A párt közjogi kabinetjének vezetője azt mondta, kivonultak ugyan az Alkotmány-előkészítő eseti bizottságból, de saját politikusaik és kutatóik elkészítették a párt önálló alaptörvény-koncepcióját. Lamperth Mónika azt mondta, mivel nem vesznek részt “a parlamenti performanszban”, kérdéses, milyen legyen viszonyuk az alkotmányozás egészéhez.

Mint mondta, korábban az MSZP-frakción belül felvetődött, hogy önálló határozati javaslatként vagy az eseti bizottság előterjesztéséhez benyújtott módosító indítványként a Ház elé terjesszék az anyagot. Ő az előbbi megoldást támogatta, de a döntés joga a képviselőcsoporté.

A Magyar Köztársaság alkotmányának szabályozási elveiről szóló, az MSZP honlapján található anyag szerint a párt szerint “az alaptörvény nem az éppen hatalmon lévőké, az alkotmányozó hatalom akarata mögött ott kell állnia a magyar állam polgárai többsége támogatásának”.

A párt hangsúlyozza, hogy az 1989-1990-es alkotmányozás eredményeit az új alkotmányban meg kell őrizni. A szocialisták szerint az új alkotmánynak el kell ismernie az Európai Unió közösségi jogának az elsődlegességét, a határon túli magyaroknak is biztosítani kell jogokat, de ők “egyes jogok gyakorlását magyarországi lakóhely meglétéhez” kötnék.

Kimondanák, hogy a sajtó és a média a politikai alapú hatalomgyakorlástól független. A szöveg kitér arra is, hogy az állam köteles védelmet (de nem alanyi jogot) nyújtani a még meg nem született, de emberként fejlődő életnek – mint az élethez és emberi méltósághoz való jog későbbi érvényesülése feltételének – is.

A szocialisták jogforrásoknak a törvényt, a kormányrendeletet, a miniszteri rendeletet és a helyi önkormányzat rendeletét, továbbá a Magyar Nemzeti Bank elnöke rendeletét tekintenék és rögzítenék: a jogszabály a hatálybalépését megelőző időszakra vonatkozóan jogot nem vonhat meg, illetve nem korlátozhat, kötelezettséget nem állapíthat meg vagy nem tehet terhesebbé.

Szerintük az elfogadott alaptörvényt a következő parlamentnek kell megerősítenie, és ezt követően népszavazásra kell bocsátani.A köztársasági elnöknek a jelenleg hatályos feltételek mellett marad fenn a joga az Országgyűlés feloszlatására, és a kormányt továbbra sem mentheti fel; az államfő “kiegyensúlyozó, kiegyenlítő szerepkört tölt be” – rögzítenék a szocialisták.

Az MSZP az új alkotmányban megtiltaná az indokolás nélküli elbocsátást a közszolgálatban; lehetővé tenné választott regionális önkormányzatok létrehozását; rögzítené, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a legfőbb ügyész – akit 6 évre választana a Ház, és interpellálható lenne -, a számvevőszék elnöke és alkotmánybíró nem választható meg újra.

A párt az új alkotmányban lehetővé tenné, hogy az Alkotmánybíróság ideiglenes intézkedésként felfüggeszthesse az alkotmányellenes jogszabályokat. Az MSZP koncepciója szerint a pártpolitikai szempontok érvényesülésének kizárásáért a jelenleginél szigorúbb szabályoknak kell vonatkozniuk az alkotmánybírói tisztség betöltésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik