Belföld

Újdonságok és egyszerűsítések az adóbevallásban

Bevezették a csökkentett adattartalmú bevallást, a különböző adózói csoportok pedig egységcsomagokat kapnak.

Az idén 4,5 millió szja-bevallást vár a magánszemélyektől az adóhatóság, a bevallási határidők nem változtak – ismertette Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az önadózó magánszemélyeknek az idén is május 20-ig kell bevallaniuk és megfizetniük az adót, az egyéni vállalkozóknak és áfa fizetésre kötelezetteknek pedig február 15-ig. A magánszemélyek az idén is kérhetik munkáltatójuktól az éves adó megállapítását (elkészítése a cég számára továbbra sem kötelező), és élhetnek az egyszerűsített bevallás lehetőségével is, az ezekre vonatkozó nyilatkozatokat január 31-ig, illetve február 15-ig kell beadni a munkáltatóhoz, illetve az adóhatósághoz.

Az adóhatóság az idén több újítással, egyszerűsítéssel rukkolt elő. Bevezették a csökkentett adattartalmú bevallást, ami 560 helyett 149 sort tartalmaz. A különböző adózói csoportoknak eltérő egységcsomagokat küldtek ki attól függően, kitől milyen bevallást várnak; a bevallást hagyományos módon kitöltő 1,1 millió adózó péntekig megkapja a bevallási garnitúrát.

A bevallási csomag ezúttal nem tartalmazza az adó befizetésére szolgáló csekket (az ügyfélszolgálatokon azonban továbbra is hozzáférhető vagy megszemélyesítve letölthető a netről), ugyanis mindössze az adót befizetők 10 százaléka használta fel, elhagyásával ugyanakkor több millió forintot spórolnak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik