Belföld

Siófokon ismerteti Balsai a “semmisségi törvényt”

A Fidesz-KDNP frakcióülésén derül ki, hogyan semmisítheti meg a bíróság a 2006. őszi események kapcsán alaptalanul hozott végzéseket.

A Fidesz-KDNP február eleji siófoki frakcióülésén tervezi ismertetni Balsai István, a 2006. őszi fővárosi eseményekkel kapcsolatban akkor őrizetbe vett, illetve előzetes letartóztatásba helyezett emberek ügyeit felülvizsgáló törvénytervezetét. A fideszes képviselő, a rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott csütörtökön elmondta, ezt követően a parlamentnek is benyújtja majd a törvényjavaslatot.

Balsai István korábban azt mondta az MTI-nek, hogy a készülő jogszabálytervezet azokat az embereket érintené, akiket a 2006. szeptemberi és októberi rendőri brutalitások kapcsán kizárólag a “valótlan tartalmú” rendőrségi iratok alapján jelentettek fel, vettek őrizetbe vagy helyezték előzetes letartóztatásba. Ők lesznek jogosultak felülvizsgálatot kérni, a hatóságnak pedig hivatalból kell majd eljárnia – tette hozzá, megjegyezve, hogy becsléseik szerint mindez körülbelül kétszáz embert érinthet.

A fideszes politikus a Magyar Nemzetnek adott decemberi interjúban közölte, hogy elkészült az úgynevezett semmisségi törvény első változata. A lapnak kifejtette: a bíróság ezekben az ügyekben nem tartana tárgyalást, hanem az aktákból megállapítaná, hogy a felelősségre vonásra rendőrségi jelentés vagy rendőri vallomás alapján került-e sor, és megsemmisítené, eltörölné a végzéseket, ítéleteket.

Balsai István október 19-i sajtótájékoztatóján ismertette részjelentését a 2006. szeptember 17. és október 24. közötti napokban a fővárosban történt rendőri intézkedésekről, valamint a politikai és büntetőjogi felelősök azonosításának vizsgálatáról. A dokumentum bírálta egyebek mellett a bíróságok akkori működését, megállapítása szerint ugyanis a közterületeken elfogott civilek ellen indított eljárások törvényes alapjai aggályosak. Az MTI úgy tudja, a siófoki frakcióülésig elkészülhet a miniszterelnöki megbízott teljes jelentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik