Belföld

Fizethet a rendőrség Budaházynak

A Fővárosi Bíróság szerint egy előállítás alkalmával megsértették a személyes szabadsághoz fűződő személyiségi jogát. Este tüntettek érte.

A Készenléti Rendőrség azzal, hogy Budaházy Györgyöt és három társát egy 2008-as budapesti demonstráció feloszlatása után elfogta, megbilincselte és előállításra átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK), megsértette a felperesek személyes szabadsághoz fűződő személyiségi jogát – közölte a bíró. A BRFK azzal, hogy a felpereseket az előállításuk során fogva tartotta, ugyancsak megsértette személyes szabadsághoz fűződő személyiségi jogukat.

A bíróság nem jogerős ítéletében kötelezte a Készenléti Rendőrséget, mint másodrendű alperest, hogy 15 napon belül Budaházy Györgynek fizessen meg 400 ezer forintot. A többi három felperesnek 250 ezer, 400 ezer, illetve 350 ezer forintot köteles megfizetni.

A BRFK-nak és a Készenléti Rendőrségnek emellett magánlevélben elnézését kell kérnie a felperesektől a megállapított jogsértésért.

A keresetlevél szerint 2008. április 11-én, a Clark Ádám téri demonstráció feloszlatása után a rendőrség előállította a felpereseket, szerintük azonban az intézkedés – egyebek között – azért volt jogtalan, mert a rendőrök a tömeget körbezárták, így a helyszínen tartózkodó, vagy oda kerülő felperesek a felszólításoknak nem tudtak eleget tenni.

Budaházyék szabadon bocsátásáért tüntettek

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által a Fidesz budapesti székháza elé szervezett tüntetésen – mások mellett – felszólalt Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője, Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő, illetve felolvasták Gaudi-Nagy Tamás levelét, aki szintén jobbikos parlamenti képviselő.

A szónokok a székház előtt összegyűlt néhány száz ember előtt azt hangoztatták: meglepte őket, hogy a Fidesz-vezetés nem tesz lépéseket Budaházy György szabadon bocsátása érdekében, sőt, a börtönben most nehezebb helyzetben van, mint az előző ciklusban.

Budaházy György 2009. június 19-e óta van előzetes letartóztatásban. Azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre, majd vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal, őket megfélemlítve befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik