Belföld

A kormány beszáll az influenza elleni védekezésbe

Idén nem hoznak létre oltópontokat.

Az influenza országos terjedése miatt a szaktárca úgy döntött, hogy rendkívül kedvező áron az egészségügyi intézmények rendelkezésére bocsátja raktáron lévő gyógyszer- és eszközkészleteit. Idén a múlt héten ülésezett először a járványügyi védekezési munkabizottság.

A testület javaslatára döntöttek úgy, hogy felszabadítják az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) “pandémiás” készletét, amely jelentős mennyiségű antibiotikumot, fecskendőt, maszkot tartalmaz.

Az Omninvest által gyártott, a tavalyi szezonból megmaradt több mint másfél millió oltóanyag raktározása is gondot okoz az EKI-nek. Emellett jelentős mennyiségű térítéses és térítésmentes oltóanyag van még, ezért a tárca az előző kormány által lekötött Omninvest-készletet felszabadítja.

Az influenza elleni oltás 80-85 százalékos védettséget jelent, ezért még most is ajánlják beadását.
Az idei szezonban hárman haltak meg influenzával összefüggésbe hozható megbetegedés miatt. A múlt heti két áldozatnál az influenza B vírusát mutatták ki, korábban pedig újinfluenza okozta egy férfi halálát.

Idén nem tervezik oltópontok létrehozását vagy iskolások szervezett oltását, mert a háziorvosok, illetve a házi gyermekorvosok meg tudják szervezni a vakcinázást, és jól el tudják különíteni a betegeket, illetve az oltásra szorulókat, így garantált, hogy a rendelőkben senki nem fertőződik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik