Belföld

Újra főszerepben a hókotrók

A mellékutakra csak azután jutnak el, ha eláll a havazás. Addigra el is olvadhat.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. éjszaka 78 munkagéppel folyamatosan takarította Budapest útjait, hajnalban a közösségi közlekedés elindult. A fővárosban hajnali fél háromkor kezdett újra havazni. A társaság 1200 kilométernyi úthálózaton kezdte el a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést.

Az FKF Zrt jelezte: a mellékutak újra havasak, takarításukat csak azután tudják elkezdeni, miután elállt a hóesés. A társaság azt kérte a magánházak tulajdonosaitól, a társasházak üzemeltetőitől, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat – a gyalogos balesetek elkerüléséért – tisztítsák meg és síkosságmentesítsék.

Harminc munkagéppel dolgoznak megyeszerte Borsod-Abaúj-Zemplénben, ahol jelenleg is több helyen havazik. A Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága tudatta, hogy a hőmérséklet -1, -5 fok körüli a térségben, szélcsend van, így hóátfúvásra nem kell számítani. A főutak sónedvesek, a mellékutak letaposott havasak, latyakosak.

Ma egyébként erősen borult marad az idő, csak rövid időre szakadozik fel a felhőzet, napsütés főleg délnyugaton lehet. Északon és keleten sokfelé, másutt elszórtan valószínű havazás, hózápor, a szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet napközben -2 és +4 fok között alakul.

A havazás ellenére reggel nem volt fennakadás a Ferihegyi repülőtéren, de a járatok a jégtelenítés miatt mintegy 10 percet késhetnek – közölte a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. Hardy Mihály azt mondta, közepes szintű készültség van a reptéren. A két kifutópályát és a fontosabb gurulóutakat megtisztították, az előtereket délelőtt takarítják le. A havazás és a fagyos időjárás miatt a repülőgépeket az előírások szerint jégtelenítik, ez mintegy 10 perccel növeli a gépek úgynevezett visszafordítási idejét a repülőtéren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik