Belföld

Újabb strasbourgi pofon előtt az Orbán-kormány

Európa nem tekinti belügynek a magyar demokrácia állapotát.

Az Európa Tanács ma dönt arról, vizsgálatot indít-e Magyarország ellen a demokrácia jelenlegi állapota miatt. Ha igen, akkor az uniós tagállamok közül Magyarország elsőként ülhet a szégyenpadra. A “magyar ügy” a strasbourgi szervezet szokásaitól eltérően, különleges eljárás formájában kerül a parlamenti közgyűlés elé – emlékeztet a Népszabadság.

A témát egy svájci szocialista képviselő javaslatára tűzték napirendre, de az európai néppártiak sem ellenkeztek. Az elmúlt évtizedben EU-tagállammal szemben csak kétszer készültek elrendelni vizsgálatot, de végül egyik esetben sem indítottak. Bármilyen döntés születik is, az biztosra vehető, hogy a vita során az Orbán-kormány ismét vesszőfutásra kényszerül – írja a Népszabadság.

A 168ora.hu-nak a Magyarországi Európa Társaság elnöke azt mondta: annak nincs jelentősége, hogy a koszovói emberellenes bűntények és szervcsempészet megvitatása után kerül terítékre a magyar demokrácia ügye, de annak igen, hogy ezzel az Európa Tanács foglalkozik. Azt jelzi, hogy “figyelik, mi zajlik nálunk, és nemcsak a médiatörvény szempontjából.”

“Nem kerültünk le a napirendről, nem tekintik belpolitikai kérdésnek a hazai történéseket” – mondta Hegedűs István, emlékeztetve rá, hogy a strasbourgi közgyűlés napirendjén mindig fontos ügyek szerepelnek, “nem szoktak a kankalinok virágzásáról tárgyalni”.

Az ismert külpolitikai szakértő (1988 és 94 között a Fidesz politikusa, az első szabadon választott parlamentben a Fidesz-frakció tagja) néhány napja az Élet és Irodalomban a jelenlegi helyzetet azt mondta, most azért kell “drukkolni, hogy a Fideszben ne szabaduljon el az őrület, a „több is veszett Mohácsnál” típusú kalandorság”.

“Az a benyomásom, Orbán Viktor ki akarja sakkozni, hogy a „forradalmat” is végigviszi itthon és européernek is mutatja magát Brüsszelben meg Strasbourg-ban. Nem hiszem, hogy sikerülhet neki egyszerre minden, és összejön a bűvészmutatvány” – fogalmazott a a Magyarországi Európa Társaság elnöke.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az Európa Tanács az újságírók forrásait védi (Hír24)
Az Orbán-kormány újabb strasbourgi vesszőfutása
Koszovó után mi jövünk – Orbán rághatja a körmét (168ora.hu)
A Fideszben föllázadni életveszélyes (Élet és Irodalom)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik