Belföld

Mindenki megírhatja, mi legyen a tévében

A médiatanács az állampolgárok lehető legszélesebb körét vonná be a közmédiumok működésének alapelveit meghatározó Közszolgálati Kódex megalkotásába.

Kiricsi Karola, a médiatanács szóvivője elmondta: a véleményeket a milegyenateveben@nmhh.hu e-mail címre várják. A február elsejei hivatalos felhívás után a javaslattételre még 45 napon át, azaz március közepéig lesz lehetőség postai úton is.

A Közszolgálati Kódexet a médiatanács várhatóan tavasszal fogadja el, módosításáról a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának egyetértésével a tizennégy tagú, egyházi és civil szervezetek képviselőit tömörítő Közszolgálati Testület dönthet. Ez utóbbi létrejötte március végére várható – közölte Kiricsi Karola.

A Közszolgálati Testületbe egy-egy tagot delegálhat a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Sorsolás után ugyancsak egy-egy tagot küldhetnek az önkormányzati szövegségek; a nemzeti és etnikai kisebbségi önkormányzatok; hazai, illetve a szomszédos országokban működő kulturális szervezetek; a családok, valamint a fogyatékkal élők érdekeit védő egyesületek.

Kiricsi Karola hangsúlyozta, hogy a kódexben foglaltak betartása felett a Közszolgálati Testület őrködik majd, megsértése esetén a médiatanács figyelmeztetheti a médiumokat, eljárást azonban nem indíthat, így bírságolási joga sincs. Hozzáfűzte: a médiatörvényben foglalt alapelveket kibontó Közszolgálati Kódex betartása a közmédiumoknak is érdekük, ezért nem számítanak jogsértésekre.

Kérdésre válaszolva szólt arról is, a Klubrádió budapesti frekvenciapályázatának ügyében még nem határozott a médiatanács, ám a rádió előtt nyitva áll a lehetőség, hogy a döntésig jogosultságának 60 napra szóló meghosszabbítását kezdeményezze.

Ugyancsak kérdésre a szóvivő kitért az RTL Klub Való Világával szembeni panaszokra is. Elmondta: a bejelentések egy részével összefüggésben már elkészült a szakértők – szociológusok, pszichológusok – által jegyzett véleményezési anyag, amelynek alapján a médiatanács megküldi észrevételeit a televíziónak, illetve döntést hozhat. Ugyanakkor – folytatta – szólnak érvek amellett is, hogy a panaszokat vagy azok egy részét összevontan bírálják el. Közölte továbbá, hogy a panaszok nagy része még decemberben érkezett, így azokról a korábbi médiatörvény alapján dönt a médiatanács.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik