Belföld

Török Gábor nem zárja ki Orbán államfőségét

A Fidesz akár már idén kérhet újabb négy évre felhatalmazást.

A Vision Politcs igazgatója szerint a politika soha nem kötött pályán mozog, a politikus még akkor is dönt, amikor látszólag semmit sem csinál. Török Gábor annak kapcsán írja ezt, hogy számba veszi, mi történik akkor, ha nem 2014-ben lesz a következő választás.

A politológus szerint első látásra ennek ellentmond ugyan a politikai racionalitás, de úgy véli, hogy “léteznek érvek más forgatókönyvek mellett is. Legalább három okból: a kormányfő politikusi habitusa, a Fidesz képének építése és a politikai versenyelőny megtartása miatt”.

Török Gábor szerint az új alkotmány elfogadása után a kormány bármikor kérhet újabb négy évet a választóktól. A Fidesz elnöke mindig szeretett egy lépéssel előbbre járni ellenfeleinél, törekedett arra, hogy kiismerhetetlen, kalkulálhatatlan legyen politikája – írja az elemző.

Ennek megfelelően, a “kormányfő is húzhat egy váratlant”: az államfő lemondása után átülhet az elnöki székbe “(nem elsősorban – mint ahogy erre utalnak néhányan – a több hatalom, sokkal inkább a kisebb terhelés és a nagyobb presztízs miatt)” – teszi hozzá Török.

A politológus “teljesen hipotetikus alapon” ezzel is magyarázhatónak tartja az érezhetően erősödő hatalmi harcot a Fideszen belül, ahol az lenne a tét, hogy “egy ilyen helyzetben kinek lenne esélye a pártot és a kormányt uraló államfő bizalmából a miniszterelnöki posztra”.

Török Gábor végül figyelmeztet rá, hogy nem valószínű vagy esélyes, amiről írt, csak nem elképzelhetetlen.

AJÁNLOTT LINK:

316. Meglepetésre várva (torokgaborelemez)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik