Belföld

Szijjártó: a kormány garantálja a nyugdíjakat

Az MSZP szerint a nyugdíjszínvonal és a nyugellátás biztonsága veszélyben van.

Kiss Péter szocialista politikus sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az MSZP szerint a nyugdíjszínvonalat és a nyugellátás biztonságát veszélyezteti a magán-nyugdíjpénztári rendszer ellehetetlenülése, és az, ha az időskori ellátásokat a jövőben a kormány szándékának megfelelően csak a járulékokból fedezik. Mint kifejtette: idén például 16 százalékkal csökkentené a nyugdíjak értékét, ha kizárólag az e célból befizetett járulékokból fedeznék azokat, az idei költségvetésben ugyanis a járulékok a nyugdíjkiadások mindössze 84 százalékát teszik ki.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője úgy reagált: a nyugdíjvédelmi törvénycsomag által a kormány és a parlament garantálja a jelenlegi és jövőbeni nyugdíjasoknak is a nyugdíját, nem lesz kevesebb pénz a juttatásokra. A meghozott intézkedések megmentették az összeomlás szélén állt nyugdíjrendszert – emelte ki.

A szóvivő szerint azzal lehet garantálni az emberek nyugdíját, hogy az állandó, különböző hiányokkal küszködő nyugdíjkasszát egyensúlyba hozzák. Garantálni kell, hogy a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat fizetnek, és nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából fizetnek, hogy egy átlátható, világos rendszer legyen – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik