Belföld

Nyugdíj: több mint tízezer embernek nagy úr a kényszer

Eddig ennyien nyilatkoztak arról, hogy a pénztári törvény következményeitől félve léptek ki a magánnyugdíjpénztári rendszerből.

A jogfenntartó nyilatkozatokat a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) gyűjti. A nyilatkozatban bárki rögzítheti: a pénztári törvény kilátásba helyezett következményeitől félve, vagyis kényszer hatására kerül vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Korábban a VDSZ felajánlotta, hogy ingyen helyezi ügyvédi letétbe a pontosan kitöltött és aláírt dokumentumokat, amelyeket egyébként a szervezet internetes oldaláról naponta 14-16 ezren töltenek le – közölte Székely Tamás, a VDSZ elnöke. Mint elmondta, a hozzájuk fordult nyilatkozók között feltűnően sok a közszférában dolgozó.

Az elnök szerint ez a nyilatkozat biztosíthatja a magánnyugdíjpénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság (AB) – egyebek mellett a VDSZ beadványának hatására – megsemmisíti a nyugdíjrendszer átalakítására hozott törvény. Az érdekvédelmi szervezet a közelmúltban az emberi méltóság, a személyes adatok és az önrendelkezési jog sérelmére hivatkozva kezdeményezte az AB-nál a törvény hatályon kívül helyezését.

Az elnök kijelentette: amennyiben az AB elutasítja kérelmüket, Strasbourghoz fordulnak jogorvoslatért. Székely Tamás a Független Hírügynökségnek azt mondta: péntekig több mint 10 ezer nyilatkozatot adtak le náluk, ez a szám azonban az utóbbi másfél napban nagyságrendekkel nőtt. A nyilatkozatok átvételéhez folyamatos ügyeleti rendszert állítottak fel, azokat a VDSZ székháza mellett a munkahelyi érdekvédőknél is le lehet adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik