Belföld

Komoly központosítás jöhet a bíráskodásban

Lapinformáció szerint egyetlen szervezet, az úgynevezett Kúria vezetné az igazságszolgáltatást.

Komoly központosítási szándékot tükröznek az igazságszolgáltatásban az eddig nyilvánosságra került elképzelések – írja a Népszava.

Választási bíráskodás, nagy gazdasági perek, adó -, vám- és illetékkérdések, médiaügyek, frekvenciakérdések, elszámoltatás – csak néhány azon elemek közül, amelyekkel az elképzelések szerint a jövőben átformált struktúrában foglalkoznak majd a közigazgatási bíróságok. Ezeket állítólag az Alkotmánybírósággal és a Legfelsőbb Bírósággal egy szinten működtetné a kormány és mindegyiket az úgynevezett Kúria irányítása alá vonná. A Kúria felállításának lehetőségéről az új alkotmány márciusban kezdődő vitájában dönt majd az Országgyűlés.

A központosítási folyamatban az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének jogkörbővítése csak egy lépés, ráadásul a Népszava forrásai szerint ezt az intézkedést “nem is Baka Andrásra szabták”.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint ezek az elképzelések azzal a veszéllyel járnak, hogy a kormányhoz lojális emberek kerülnek a fontos tisztségekbe az igazságszolgáltatásban.

AJÁNLOTT LINK:

Fideszes ölelés a bíróságokon is? (Népszava Online)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik