Belföld

Semjén az alkotmányról, Istenről és a “prófétai jelről”

A KDNP elnöke szerint elég idő van az új alkotmány megalkotására.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese annak kapcsán, hogy egyes felvetések szerint kevés az idő az új alaptörvény megalkotására, azt mondta, “az alkotmányozást Horn Gyula indította el és Orbán Viktor fejezi be.” A gondolkodás nem március 15-én indul, az már több mint 20 éve tart, hiszen már 1989-ben azon gondolkodott az értelmiség, hogy új alkotmányt kell alkotni – tette hozzá.

Semjén Zsolt szerint semmi nem szól amellett, hogy tovább húzzák az időt, hiszen eddig is csak azért nem született új alkotmány, mert nem volt meg a politikai és társadalmi felhatalmazás. Azt a KDNP elnöke természetesnek tartja, hogy az alaptörvény egy esetleges későbbi módosítása csak nagyon szigorú feltételek mellett történhet meg.

A kormányfő helyettesének személyes véleménye, hogy az új alkotmányt elkészülte után nem kell sűrűn módosítgatni. Eddig szerinte erre azért volt szükség, mert nem volt jó az alkotmány, nem egy egységes “mű” volt, hanem a történelem sodrában született “módosítgatások elegye”. Semjén politikai hisztériakeltésnek nevezte a magzat védelmére vonatkozó kezdeményezésük bírálatát.

Mint mondta: a jelenlegi alkotmány is védi a magzati életet. Aki azt állítja, hogy a KDNP javaslata, miszerint a magzatot a fogantatás pillanatától védeni kell, új elem, az nincs tisztában azzal, hogy a mostani alkotmány is biztosítja ezt a védelmet. Az abortusz esetében egy nő nem a saját teste felett rendelkezik, hanem egy másik ember felett – mondta.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy nem lehet olyan törvényt hozni, amit a társadalom többsége nem fogad el. Nem az a cél, hogy egy betarthatatlan törvényt kényszerítsenek rá a társadalomra, hanem, hogy “prófétai jel módjára” meggyőzzék a társadalmat az emberi élet szentségéről” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Mint mondta: ragaszkodnak hozzá, hogy az alkotmány preambulumában szerepeljen az egyértelmű hivatkozás Istenre és a Szent Koronára is. A Szent Koronához való kötődés Szent István óta túlmutat a szorosan vett etnikai dimenziókon, a nem magyar etnikumnak is kifejezi a magyar nemzethez, történelemhez és kultúrához való kapcsolódást, ezért azzal a nemzetiségek is azonosulnak – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik