Belföld

A Mal 2018-ig kapott engedélyt

A zöldhatóság jóváhagyta a Mal Zrt. egységes környezethasználati engedélykérelmét, de hathónapos próbaüzemet írt elő.

A mellékletekkel együtt 143 oldalas dokumentum ugyanakkor több kitételt is tartalmaz – tette közzé a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hirdetményében.

Az egységes környezethasználati engedély 2018. január 31-ig érvényes, a hathónapos próbaüzemet követően a gyárnak úgynevezett megvalósulási dokumentáció benyújtásával kell igazolnia, hogy teljesíti az engedélyben foglalt kötelezettségeit.

A hatóság döntése szerint az engedélyezett tevékenység timföld, -gallium és zeolitgyártás, illetve alumínium-öntészet mellett szennyvíz kezelésére és ártalmatlanítására is vonatkozik, azt ötévente kell felülvizsgálni.

A környezetvédelmi felügyelőség engedélyével nem hagyta jóvá a Mal 2011-2016-os időszakra vonatkozó egyedi hulladékgazdálkodási tervét, nem adta meg veszélyes hulladékok kezelésének engedélyét ( a vörösiszap tárolókon végzett komposztálás, rekultiváció és az erőműi salak és pernye hasznosítását), és a telephelyen a vörösiszap elhelyezésére szolgáló létesítményekhez kapcsolódó vízilétesítmények üzemeltetésének vízjogi engedélyét.

A további működéshez az ajkai timföldgyárnak be kell szereznie az illetékes bányakapitányság engedélyét is, amely a bauxit feldolgozása során keletkező vörösiszap, mint bányászati hulladék kezelésére, valamint az ehhez szükséges létesítmények, berendezések építésére, használatbavételére, üzemeltetésére, rekultivációjára és utógondozására vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik