Belföld

Készül a lex West Balkán

Január óta drognak számít a Mephedron. A bódulat kizáró ok a biztosítónál.

A drogfogyasztás és -forgalmazás jelentős szerepet játszhatott a három ember halálához vezető múlt szombati, a West Balkánban történt diszkótragédiában – írja a Magyar Hírlap. A Világgazdaság emlékeztet arra, hogy Európában elképzelhetetlen lenne egy ilyen buli, biztosítás nélkül.

Az Országos Toxikológiai Intézet igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy már a Mephedron is tiltott drog. Somogyi Gábor Pál közölte, hogy becsléseik szerint a hírhedtnek számító diszkók közönségének 60-70 százaléka szerez be ilyen port vagy tablettát.

Ennek túladagolása miatt két ember veszítette már életét Magyarországon. „A kábítószer-fogyasztás tíz év alatt a huszonnégyszerésére nőtt, de ez a szám csak azt az évi hét-nyolcezer esetet tartalmazza, ami a rendőrség látókörébe kerül” – tette hozzá a szakember.

A West-Balkánban történt tragédia áldozatainak hozzátartozói joggal kérhetnének kártérítést a szervezőktől – írja a Világgazdaság. A lap emlékeztet arra, hogy Európában nincs rendezvény felelősségbiztosítás nélkül.

Egy a hétvégihez hasonló esetben azonban könnyen lehet, hogy hiába volt biztosítása a szervezőnek, nem számíthat kártérítésre. „Ha a szervezők mulasztása miatt következik be a tragédia, nem biztos, hogy a biztosító fizet” – figyelmeztet egy szakember.

A biztosító a korábban kifizetett kártérítési összeget is visszakövetelheti, ha kiderül, a szerződött fél a kárt szándékosan vagy súlyos gondatlanságból, jogellenesen okozta. Súlyos gondatlanságnak minősülhet, ha a rendezvényt az előírt engedélyek nélkül szervezték meg.

Az is kizáró ok, ha azért érte baleset a résztvevőt, mert csúnyán berúgott, vagy valamilyen más bódítószert használt, esetleg figyelmen kívül hagyta a biztonsági előírásokat – írja a gazdasági napilap.

Közben négy minisztérium szakértőinek bevonásával munkacsoport jött létre, a testület januárban kidolgozza a jogszabály-módosítási javaslatot, hogy megszűnjenek a kiskapuk, amelyek hasonló esetekhez vezethetnek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Készül a lex West Balkán, bezárják a kiskapukat (Magyar Hírlap)
A West Balkánnal foglalkozik a kormány (Népszava)
A bulit is kell biztosítani (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik