Belföld

Jobbik-mustra vár a kormányzati szerződésekre

Minden közpénzekkel kapcsolatos bűncselekményt vagy etikátlan eljárást felvető dokumentumot megőriznek - ígéri a párt.

A Jobbik szerint felháborító, hogy az Orbán-kormány is folytatja elődei gyakorlatát, és tanácsadói szerződések átláthatatlan rendszerén keresztül “közpénzeket szivattyúz át baráti zsebekbe” – jelentette ki Z. Kárpát Dániel pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus példaként említette a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) esetét, ahol szavai szerint jelenleg a miniszter unokaöccse, korábban pedig felesége is megbízásokat teljesített.

“A teljesen és tökéletesen független – és ezt nagy idézőjelben kell érteni – Nézőpont Intézet rendszeres megbízással pedig több tízmillió forint közpénzt költhet el pályáztatás, ellenőrzés és mindenféle monitoring nélkül” – hangzott el.

A Jobbik szerint felháborító, hogy pályáztatás nélkül kaphatnak munkahelyeket a Nézőpont dolgozói a közigazgatásban, ugyanis információik szerint a Nézőpont cégcsoport három korábbi alkalmazottja is jelenleg a közigazgatásban vagy a KIM-ben dolgozik.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: rendszerszerű problémáról van szó, ami “jellemző volt az előző nyolc év kormányaira is,” viszont a mostani kabinetre szavazók “biztosan nem ezt várták a kormányzattól” – vélte.

A Jobbik éppen ezért felállítja saját monitoringrendszerét, amely minden közpénzekkel kapcsolatos bűncselekmény vagy nem etikus eljárás gyanúját felvető dokumentumot megőriz és “nem felejt,” hanem szükség esetén átadja a hatóságoknak, vagy az elszámoltatási kormánybiztosnak további ügyintézés céljából – tudatta a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik