Belföld

Bayer: valamit átkozottul jól csinálok

A publicista átvette Nógrád megyei Madách-díjat. A Jobbik és az MSZP képviselői nem mentek el az ünnepségre.

A Jobbik megyei önkormányzati képviselői kedden, az MSZP frakció tagjai csütörtökön közölték, hogy távolmaradásukkal tiltakoznak a jelenleg a Magyar Hírlap publicistájaként és az Echo TV műsorvezetőjeként dolgozó Bayer Zsolt díjazása ellen.

Az MTI azon kérdésére, hogy hogyan éli meg ezt a helyzetet, Bayer Zsolt azt mondta: “ilyenkor az a kincstári válasz szokott érkezni, hogy hát, engem nem érdekel, de ez persze nem igaz.”

“Nyilván érdekel, nyilván zavar, egy kicsit elrontja az ember örömét, keserű szájízt hagy ez az egész, ami a díjátadás meg a személyem körül kialakult” – tette hozzá. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számítottam rá. Arra viszont nem számítottam, hogy ilyen remekül fogják időzíteni, hiszen több mint egy hónapja született ez a döntés – jegyezte meg.

Bayer Zsolt úgy fogalmazott: “minden rossz érzésen, keserűségen túl azt kell mondjam, hogy amíg engem a Népszavában lerohadtnáciznak, a Kurucinfón meg leszemétzsidóznak, addig én valamit átkozottul jól csinálok, addig nagy baj nincs. Ezzel vigasztalom magam.”

Madách Imrére Balassagyarmaton, születésének 188. évfordulóján emlékeztek Nógrád megye hagyományos Madách-napi ünnepségén.

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára köszöntőjében, a Magyar Kultúra Napja előestéjén azt mondta, akkor érünk célt, ha a kultúra nemcsak információ és irodalmi törzsanyag, hanem élmény, és különösen fontos ez egy olyan korban, amikor sajnos minden kulturális teljesítményt szinte kizárólag a hírnév igazol.

Nógrád megye Madách-díját idén Bayer Zsolt mellett Pándy Piroska, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Madách Színház művésze kapta meg, aki külföldi fellépése miatt egy filmbejátszáson köszönte meg a kitüntetést.

Bayer Zsolt az ünnepségen azt mondta, kapott már életében néhányszor díjat, de ennyire talán még sosem volt megilletődve, mert Madách Imre számára az egyik, ha nem a legfontosabb magyar szerző. Megjegyezte: az Úr utolsó szavai – “Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!” – mindig le fogják győzni Lucifert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik