Belföld

Előre hozott választást akar Esztergom polgármestere

Tétényi Éva minden lehetséges eszközzel a képviselő-testület feloszlatását szeretné elérni.

A független polgármester erről az általa összehívott úgynevezett népgyűlésen, csaknem 600 ember előtt beszélt. Tétényi Éva elmondta: a fideszes többségű testület leszavazta az általa összeállított válságköltségvetést és a frakció javaslatát fogadta el, mely a város ellehetetlenülését, intézmények bezárását okozza.

Az eseményen jórészt a polgármester támogatói jelentek meg, de néhányan megpróbáltak fütyülni a beszéde alatt és Tétényi-ellenes táblákat tartottak a magasba.

Az összejövetelt követően Esztergomban képviselő-testületi ülés kezdődött. Ezen Tétényi Éva megkísérli a Fidesz-frakcióval újratárgyaltatni a válságköltségvetést, amelyet egyrészt törvénytelennek tart, másrészt úgy véli, hogy az elvonások rontják a város lakóinak életfeltételeit.

A polgármester a népgyűlésen azt mondta, nem tagadhatja meg a már megszavazott költségvetés aláírását, csak újratárgyalást kérhet, illetve törvényességi vizsgálatot indíthat.

A népgyűlés előtt az esztergomi testület Fidesz-frakciója közleményt juttatott el az MTI-hez, ebben leszögezte: az adósságrendezési bizottság és az adósságrendezési biztos elfogadta a válságköltségvetést, így az “már a jogszabályoknak eleget téve akadályozza meg a vagyonfelosztást, amennyiben Tétényi Éva és a mögötte álló pénzügyi támogatók nem tesznek újabb kísérletet a vagyonfelosztásra”.

Személyeskedő vita a képviselő-testületi ülésen

Csaknem kétórás, napirend előtti, személyeskedő vitával kezdődött meg este az esztergomi képviselő-testület ülése, ezt követően a válságköltségvetés fideszes többségű testület által készített változatát fogadták el, a polgármester javaslatával szemben.

Az ülés megkezdése után az egyik fideszes képviselő arra kérte Tétényi Évát, hogy zárassa be a tanácsterem ablakait, mert az érdemi munkát zavarja a téren összegyűlt mintegy hatszáz ember pfújolása, a Fidesz-ellenes bekiabálások. Mivel a polgármester erre nem volt hajlandó, ő maga csukta be az ablakokat.

“Több száz polgármester és Tarlós István ilyen hülyeséget nem csinált, hogy csődbe vitte a várost” – jelentette ki a vitában a Fidesz helyi frakcióvezetője, Steindl Balázs, majd elmondta, hogy szerinte több száz olyan város van az országban, ahol van 90 napon túli tartozás, mégsem indítottak adósságrendezési eljárást.

A polgármester kikérte magának a hozzászólást és úgy fogalmazott: “ezt a hangot Meggyes Tamás volt polgármestertől már megszoktam és elnézem, mert neki már mindegy. De öntől mint fiatalembertől nem fogadom el. Kérem, szedje össze magát”!

A képviselők a napirend előtti vita után elfogadták, hogy tárgyalnak a válságköltségvetés elfogadásáról, de egy óra elteltével sem született döntés. A Fidesz képviselői amellett érveltek, hogy ezt a tervezetet az adósságrendezési biztos elfogadta. Tétényi Éva és az ellenzéki képviselők pedig arra mutattak rá, hogy sok területre nem fordít elegendő összeget a tervezet, ezért a lakosság közérzetét rontják az intézkedések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik