Belföld

Keresztény ünnepek nélküli EU-naptár

Az Európa Naptárat Magyarországon több mint ezer iskolába juttatják el.

Az Európai Bizottság a 2010/2011-es tanévre is ingyenesen biztosítja a középiskolák 11. évfolyamos tanulóinak az úgynevezett Európa Naptárat, amely beharangozója szerint a tudatos környezeti nevelés eszköze.

Az ajánlás szerint az Európa Naptár a felnövekvő nemzedék különösen hasznos oktatási segédanyaga. Tudatosabb erkölcsi magatartásra nevel, példáival, képes illusztrációival közelebb hozza az európai gondolkodásmódot, megalapozza a felelős és aktív állampolgári ismereteket.

Az Európa Naptárat Magyarországon több mint ezer iskolába juttatják el, az unióban az elmúlt évi kiadását 3,3 millió diák kapta kézhez. A kiadványt elsősorban 11. évfolyamos középiskolásoknak ajánlják.

A naptár célja a Nemzeti Alaptanterv kiegészítése. A cél nemes, ugyanakkor a naptárból készítői egész egyszerűen kihagyták az összes keresztény ünnepet.

Ezzel szemben tartalmazza a muszlim és hindu ünnepek időpontját – írta a Magyar Nemzet a Die Welt nyomán, de a dolgot nagyon sok nyugati lap szóvá tette. Johanna Touzel, a European Catholic Comission szóvivője hihetetlennek nevezte az esetet. A felelősök elismerték a hibát, és bocsánatot kérnek.

AJÁNLOTT LINK:
Európa Naptár – a tudatos környezeti nevelés eszköze (Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete)
Multikulti naptár kereszténység nélkül – Ilyen EU pedig nincs I. (mandiner.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik